Geen doping – wel een flesje bietensap met nitraat erin

maakte voor de NOS een film over Team Belkin tijdens de Tour.

None
Foto ANP

Wat staat daar op de rand van je bed, vraagt verslaggever Kees Jongkind aan Bauke Mollema. Vitaminen, zegt hij, en nog wat spulletjes. En een flesje rode bietensap. Bietensap? „Iets met nitraat”, zegt Mollema. „Het is ergens goed voor. Baat het niet dan schaadt het niet.”

Dichterbij het gebruik van stimulerende middelen komt Jongkind niet in zijn documentaire De Tour van Bauke, die de NOS morgen uitzendt. De film van 85 minuten is bijzonder: Jongkind was drie weken intern bij de wielerploeg Belkin, voorheen Rabobank.

„Het doel van de film was niet een dopingnetwerk te ontmaskeren”, vertelt Jongkind in een montageruimte in het NOS-gebouw. „Dat zou bij voorbaat mislukt zijn. Ik heb niets verdachts gezien, ben nooit ergens geweigerd, maar ik kan niet op negen plaatsen tegelijk zijn, bij alle renners van de ploeg.” Hij vertelt dat hij de „unieke kans” heeft gegrepen een kijkje achter de schermen van de Tour te krijgen. Gistermiddag zag hij de eindversie voor het eerst.

De documentaire werd al aangekondigd vóór de Tour. Dat Jongkind embedded zou gaan bij de ploeg die toen nog Blanco heette, kwam hem op kritiek te staan van wielerjournalisten. Hij zou zich laten gebruiken door de ploeg die positief in het nieuws wilde komen. „Ik heb mij niet voor het karretje van de ploeg laten spannen. Deze film is een initiatief van de NOS. Ik heb Blanco gevraagd of wij dit konden doen, niet andersom.”

Mollema zei eerder dat de ploegleiding het project wel heeft gebruikt in gesprekken met sponsor Belkin. In de trant van: ‘Wij zijn zo betrouwbaar en transparant, wij laten zelfs een cameraploeg met ons meelopen’.

Jongkind maakte unieke beelden. Of beter, de onbemande minicameraatjes in de ploegleiderswagen en de rennersbus schoten uniek materiaal. Dankzij deze zogenoemde GoPro’s is het alsof de kijker meerijdt in de auto van ploegleiders. Je hoort en ziet ze schelden, juichen, huilen om de verrichtingen van hun renners. De cameraatjes stonden altijd en overal aan. Zo verzamelde Jongkind 300 uur materiaal. Hij mocht alles filmen, behalve blote renners en eventuele privéproblemen als ziekten of relationele kwesties. „Maar die waren er niet.”

Hij had geen contact met zijn collega’s van de NOS. „Als ik ze iets had verteld vanuit de ploeg, was mijn relatie met de renners direct stuk. Maar ik wist al twee dagen eerder dan de andere media dat Mollema ziek was.”

Jongkinds volgende project? „Graag zou ik embedded gaan bij Oranje op het WK in Brazilië. Maar ik denk niet dat ze dat goedkeuren.”

De Tour van Bauke (NOS), zaterdag Ned. 1, 22.30-23.30 uur.

    • Jan Benjamin