‘G20: economie verbetert’ - geen consensus over ingrijpen Syrië

(vlnr) De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono, de Russische president Vladimir Poetin, de Franse president François Hollande, de Duitse bondkanselier Angela Merkel en de Italiaanse premier Enrico Letta op de G20.
(vlnr) De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono, de Russische president Vladimir Poetin, de Franse president François Hollande, de Duitse bondkanselier Angela Merkel en de Italiaanse premier Enrico Letta op de G20. EPA / Iliya Pitalev / Host Photo Agency / Pool

De wereldeconomie verbetert, maar het is nog te vroeg om te spreken van een einde aan de crisis. Dat zeggen de regeringsleiders van de machtigste landen, de G20, in een communiqué dat ze later zullen doen uitgaan, zo meldt Andrei Bokarev, werkzaam bij het Russische ministerie van Financiën en betrokken bij het opstellen van de verklaring, aan persbureau Reuters.

Gisteren vergaderde de G20 onder leiding van de Russische president Vladimir Poetin over de gezondheid van de wereldeconomie. De vergadering sprak volgens de bron haar zorgen ut over de afnemende groei in ontwikkelingslanden. Volgens de bron staat in de verklaring dat er veel is verbeterd, maar dat het vanaf nu nog niet makkelijk zal zijn.

Obama probeert bondgenoten te vinden

Ondertussen probeerde de Amerikaanse president Barack Obama tot laat in de avond de wereldleiders te overtuigen van steun voor een militaire aanval op Syrië.

Obama herhaalde dat de VS gelooft dat de Syrische regeringstroepen op 21 augustus chemische wapens tegen de eigen burgers hebben gebruikt, en dat het de rol van de internationale gemeenschap is om het internationale verbod op het gebruik van dergelijke wapens te handhaven.

Nog geen consensus

Tot dusverre is die steun echter grotendeels uitgebleven: de landen blijven verdeeld over militair ingrijpen in het land. De Italiaanse premier Letta maakte vannacht via Twitter bekend dat het diner van de twintig wereldleiders de “verdeeldheid” over ingrijpen buiten de Veiligheidsraad om had “bevestigd”:

Twitter avatar EnricoLetta Enrico Letta #g20 terminata ora la sessione serale dove si è certificata la divisione sulla Siria.

De Russische woordvoerder Peskov beaamde dat later tegenover persbureau AFP. Volgens hem is de verhouding ongeveer “gelijkelijk”: tien tegen tien, aldus Peskov.

China en Rusland blijven kritisch

Alleen Frankrijk staat vierkant achter Obama’s plan om het regime van Bashad Assad militair af te straffen. Obama spreekt vandaag met de Franse president François Hollande en met de Chinese president Xi Jinping.

Maar Beijing liet gisteren weten dat een aanval op Syrië alleen al economisch gezien rampzalige gevolgen kan hebben, door een wereldwijde stijging van de olieprijzen. China is net als Rusland tegen militair ingrijpen in Syrië.

De Russische president Vladimir Poetin maakte gisteren nog eens duidelijk dat zonder keiharde bewijzen dat Assads regime zijn eigen burgers met chemische wapens heeft bestookt, een aanvalsactie volstrekt illegitiem is. Obama en Poetin zouden elkaar op de top zelfs zoveel mogelijk hebben gemeden. Hoewel er buiten de vergaderzaal van de top talloze aparte gesprekken worden gevoerd, zouden Obama en Poetin elkaar in in Sint-Petersburg zelfs tête-à-tête niet spreken. Het Witte Huis voegde daar vandaag aan toe dat Rusland “niets had toe te voegen” aan het politieke debat over Syrië.

De Europese Unie staat zeer sceptisch tegenover militair ingrijpen en dringt aan op een politieke oplossing. VN-chef Ban Ki-moon heeft zich eveneens uitgesproken voor een politieke oplossing en krachtig gewaarschuwd tegen militair ingrijpen.

In eigen land is Obama ook nog niet zeker van steun voor zijn plan. Volgende week moet blijken of hij het Congres, dat hij om toestemming heeft gevraagd, meekrijgt.

    • Anouk van Kampen