‘Egyptische regering heft Moslimbroederschap als NGO op’

Overblijfselen van een poster met de beeltenis van Mohammed Morsi, gefotografeerd bij een benzinestation in Kairo.
Overblijfselen van een poster met de beeltenis van Mohammed Morsi, gefotografeerd bij een benzinestation in Kairo. Foto Reuters / Louafi Larbi

De Egyptische regering heeft besloten de Moslimbroederschap als NGO-organisatie te ontbinden. Dat meldt persbureau Reuters op gezag van staatkrant al-Ahram. De beslissing wordt pas volgende week bekendgemaakt. De broederschap is de fundamentalistische beweging van de afgezette president Mohammed Morsi.

De Moslimbroederschap is pas sinds maart van dit jaar geregistreerd als een officiële NGO-organisatie. De beslissing heeft op dit moment geen invloed op de politieke organisatie van de broederschap.

‘Moslimbroederschap was geen NGO’

Gert van Langendonk, correspondent in Egypte voor NRC Handelsblad zegt over de beslissing het volgende:

Het argument om de broederschap te ontbinden is dat de Moslimbroederschap nooit het werk van een NGO volgens de richtlijnen van de wet deed, maar een politieke organisatie was die het Morsi-regime en de partij van de Moslimbroederschap ondersteunde. Dat deze beslissing nu valt past wellicht in de strategie om de Moslimbroederschap te isoleren en het haar moeilijker te maken om zich te organiseren; politiek en op het vlak van het organiseren van betogingen.

Maar men kan vermoeden dat de Moslimbroederschap al lang is teruggevallen op een meer informele organisatie. Dit verbod zal dan ook weinig veranderen maar geeft het nieuwe regime wellicht wel extra wettelijke argumenten om op te treden tegen de Moslimbroederschap.

Het verbod slaat niet op de partij van de Moslimbroederschap, De Partij voor Vrijheid en Gerechtigheid. Een verbod op de partij van de Moslimbroederschap zit er wellicht ook aan te komen: in het voorontwerp van de nieuwe grondwet, waaraan momenteel wordt gewerkt, worden religieus georiënteerde partijen verboden.

Kantoor Egyptische president ontkent berichtgeving

Volgens de BBC ontkent het kantoor van de Egyptische president dat er over de Moslimbroederschap een beslissing is genomen:

Twitter avatar BBCBreaking BBC Breaking News Egypt PM’s office tells BBC there has been no decision issued on whether to dissolve Muslim Brotherhood as an NGO http://t.co/dw4Tw0y5uf

Honderden doden bij eerdere protesten van Moslimbroederschap

Honderden moslimbroeders kwamen eerder deze maand om het leven toen de Egyptische politie de protestkampen in Kairo bestormden.

Veel leiders van de Moslimbroederschap zitten al gevangen, onder wie de hoogste leider Mohammed Badie en zijn plaatsvervanger Khairat al-Shater. Ze zijn aangeklaagd wegens het aanzetten tot geweld. Volgens de interim-regering is de Moslimbroederschap een terreurorganisatie.

    • Nando Kasteleijn