Egyptische dichter wint Prins Claus Prijs

De Egyptische dichter Ahmed Fouad Negm krijgt dit jaar de Grote Prins Claus Prijs. Hij wordt geroemd om zijn ‘creatieve vernuft’ en omdat hij “de moed van de strijders voor sociale rechtvaardigheid een stem geeft”, meldt het Prins Claus Fonds. Aan de prijs, die in december wordt uitgereikt, is honderdduizend euro verbonden. Naast dichter is

Screenshot Al Jazeera

De Egyptische dichter Ahmed Fouad Negm krijgt dit jaar de Grote Prins Claus Prijs.

Hij wordt geroemd om zijn ‘creatieve vernuft’ en omdat hij “de moed van de strijders voor sociale rechtvaardigheid een stem geeft”, meldt het Prins Claus Fonds.

Aan de prijs, die in december wordt uitgereikt, is honderdduizend euro verbonden.

Naast dichter is de 84-jarige Fouad politiek commentator en “voorvechter van de positie van armen en rechtelozen”, aldus het fonds. “Met veel creatief vernuft put Negm uit het rijke Arabische dialect met zijn ritmes en zangtradities, aanroepingen en niet te vergeten de humor, waarmee hij op levendige wijze uitdrukking geeft aan de bekommernissen en verlangens van het volk.”

“Ahmed Fouad Negm wordt gelauwerd omdat hij in Arabische spreektaal waarachtige poëzie schept die het volk direct aanspreekt. Hij wordt geëerd wegens zijn rotsvaste integriteit, zijn moed en onvermoeibare betrokkenheid bij de strijd voor vrijheid en rechtvaardigheid.”

Kijk hieronder naar de reportage die Al Jazeera over Negm en andere dichters maakte:

Het Prins Claus Fonds bekroont ook tien andere culturele organisaties, fotografen en kunstenaars voor hun prestaties. Onder hen de Zuid-Afrikaanse fotografe Zanele Muholi en het Paraguayaanse jeugdorkest Orquesta de Instrumentos Reciclados Cateura.

De Grote Prins Claus Prijs ging eerder onder meer naar het Zomercarnaval van Rotterdam, de Marokkaanse schrijver Mohamed Chafik en de Congolese danser en choreograaf Faustin Linyekula.Vorig jaar kreeg de Argentijnse uitgeverij van handgemaakte boeken Eloísa Cartonera de onderscheiding. (Novum)

    • Sebastiaan Kort