Een hebbeding voor designliefhebbers

Henri heeft geen gezicht. We zien zijn voeten, zijn benen, handen, armen – maar geen gezicht. Dat gaat schuil achter boomstammen of valt net buiten het bestek van de bladzijde. Voor een prentenboek is dat gegeven opmerkelijk, binnen het oeuvre van de maker minder.

Henri gaat naar Parijs is de schitterende heruitgave van Saul Bass’ enige kinderboek uit 1962 en de Amerikaan Bass was een grafisch ontwerper met een minimalistische stijl. Zijn voorstellingen bestonden uit een handvol elementen, uit klare lijnen en kraakheldere vormen. Hij was de ontwerper van de beroemde filmtitels van Hitchcocks Vertigo én van de poster van die film. Hij ontwierp de logo’s van United Airlines, Minolta en Warner Music. Een bewonderaar rekende in 2011 uit dat Bass’ logo’s gemiddeld 34 jaar meegaan, and counting. De invloed van Bass kan dus nauwelijks overschat worden, zijn tijdloosheid evenmin. Om één voorbeeld te noemen: het kleurgebruik, de vormen en de grafische eenvoud zijn herkenbaar in het werk van de Franse kunstenaar Blexbolex, die hier voor zijn Seizoenen in 2011 het Gouden Penseel won.

Henri gaat naar Parijs heeft de kracht van een oerboek voor grafisch vormgevers en de aantrekkingskracht van hip retrodesign, mede dankzij de jarenzestigkleuren oranje, roze en turquoise. Tegelijk ogen de composities zo fris en gedurfd als je ze anno nu zou wensen. Het boek zou zomaar een gewild hebbeding kunnen worden onder designliefhebbers.

Het verhaal, van de vergeten schrijfster Leonore Klein, is al even eenvoudig. Dorpsjongen Henri besluit een dagje naar de lonkende wereldstad Parijs te gaan, maar volgt de verkeerde weg en keert op zijn schreden terug.

De kracht van het boek zit in de gehele vormgeving: in hoe Bass het medium boek inzet om een filmisch verhaal te vertellen. Een zin over Henri’s zwerftocht slingert over de bladzijde, de belettering is onderdeel van de compositie. En de uitsneden – van Henri zien we vaak nog maar een half been, de rest viel van de rechterbladzijde af – geven het verhaal een vliegende vaart.

Thomas de Veen

    • Thomas de Veen