Den Haag overweegt juridische stappen als korting thuiszorg blijft

Staatssecreatris van VWS, Martin van Rijn, wordt opgeroepen de bezuinigingen op thuiszorg terug te draaien voor Den Haag mogelijk naar de rechter stapt. Foto ANP/Martijn Beekman

De gemeente Den Haag dreigt met een mogelijke rechtszaak als de rijksoverheid de grote bezuinigingen doorzet die zijn aangekondigd op thuiszorg. Deze zijn volgens Den Haag in strijd met de Gemeentewet en met internationale verdragen, zo schrijft de Volkskrant vanochtend.

Den Haag heeft juridisch onderzoek laten uitvoeren naar de aangekondigde korting op huishoudelijke hulp en persoonlijke verzorging en kwam tot deze conclusie. Wethouder Karsten Klein (CDA) roept staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid op om de bezuinigingen terug te draaien zodat juridische stappen niet nodig zijn.

Duizenden Hagenaars kunnen zonder thuiszorg niet zelfstandig wonen’

Ruim zesduizend inwoners van Den Haag lopen het risico niet langer zelfstandig te kunnen wonen als de hulp wordt teruggedrongen, aldus de gemeente tegenover de krant:

“Wij willen juist voorkomen dat zij naar een verpleegtehuis moeten, wat bovendien veel duurder is. Deze bezuinigingen zijn strijdig met het uitgangspunt van de staatssecretaris, die ook wil dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen wonen.”

Gemeenten ontvangen vanaf volgend jaar 89 miljoen minder

Vanaf volgend jaar ontvangen de gemeenten 89 miljoen euro minder voor thuiszorg. Dit zou volgens de staatssecretaris gecompenseerd moeten worden door de hulp van buren en familie.

Eind april gaf Van Rijn een interview aan NRC Handelsblad waarin hij de voorgenomen hervormingen bepleitte:

“We willen dat mensen zo lang mogelijk thuisblijven en in de huiselijke kring – door familie, door buren – worden geholpen. [...] ik ben er diep van overtuigd dat deze versobering nu noodzakelijk is. Als we niet ingrijpen, redden we er ons later alleen nog uit als we een algemene korting op het budget doorvoeren. Als je dat doet, weet je één ding zeker: dan zijn de mensen met de laagste inkomens pas echt de klos.”

    • Annemarie Coevert