China is naar Sint-Petersburg gekomen om Russische grondstoffen te kopen

Syrië bepaalt de agenda van wereldtop in Sint-Petersburg. Maar de Chinese president Xi Jinping is vooral naar Rusland gekomen om zaken te doen.

De debuterende Chinese president Xi Jinping doet waarvoor hij gekomen is: zakendoen met Rusland, maar ook met Brazilië, India en Zuid-Afrika.

Gazprom en de China Corporation tekenden, in het bijzijn van Xi en president Poetin, een basiscontract voor de levering van minstens 38 miljard kubieke meter gas aan China en de aanleg van een derde pijplijn van de Siberische gasvelden naar de noordoostelijk China. De onderhandelingen over de prijs van het gas, zo spraken de twee presidenten af, moeten voor het einde van het jaar zijn afgerond.

In een tweede contract werd vastgelegd dat China zich inkoopt in de grootste, onafhankelijke leverancier van vloeibaargas (lng) in Rusland. Het Chinese CNPC wordt voor 20 procent mede-eigenaar van Novatek.

Gevoegd bij nog 50 andere, kleinere contracten op het gebied van grondstoffenleveranties en afspraken over wederzijdse investeringen en toegang tot de landbouwgebieden in Siberië, was dat geen slecht resultaat voor de minzaam lachende Xi. Hij bewees opnieuw dat buitenlands beleid voor China in de eerste plaats economisch- en grondstoffenbeleid is.

Tweede belangrijke onderwerp voor Xi is de ontwikkeling van de wereldeconomie in het geval dat de Verenigde Staten stopt met stimuleringsmaatregelen in eigen land. Samen met de leiders van Brazilië, Rusland en India – de BRICS– is afgesproken om een fonds op te richten van buitenlandse deviezen om de gevolgen van een eventueel Amerikaans besluit op te vangen. China legt 41 miljard dollar in, Brazilië, India en Rusland 18 miljard en Zuid-Afrika 5 miljard dollar.

Xi en Poetin waren zo druk met zakendoen dat zij „tijd te kort kwamen voor het Syrische probleem”. Dat neemt niet weg dat de Chinese leider, die vandaag in de marge van de G20-top president Obama apart spreekt, zich zorgen maakt dat Amerikaanse luchtaanvallen op Syrische regeringsdoelen kunnen leiden tot mondiale onzekerheid en hogere olieprijzen.

Een Chinese woordvoerder rekende voor dat een stijging van de olieprijs met 10 dollar kan leiden tot een vertraging van de groei van de wereldeconomie met 0,25 tot 0,35 procent.

China, dat olie koopt op de open markt, is mordicus tegen militaire actie. In Syrië zelf zijn geen grote Chinese belangen in het geding. De bilaterale handel bedraagt amper een miljard dollar. Daarentegen is het „,strategisch partnerschap” met het grondstoffenrijke Rusland een Chinees nationaal belang geworden.

    • Oscar Garschagen