Bij de brand in Zevenaar zijn ‘flinke hoeveelheden’ asbest vrijgekomen

Rookwolken boven de getroffen fabriek in Zevenaar. Foto ANP

In de omgeving het bedrijf dat vanochtend afbrandde in Zevenaar zijn asbestdeeltjes aangetroffen. Daarnaast zijn tussen Zevenaar en Doesburg roetdeeltjes aangetroffen die mogelijk andere schadelijke stoffen bevatten.

Er is een ‘flinke hoeveelheid’ asbest vrijgekomen, aldus burgemeester Jan de Ruiter van Zevenaar, vanmiddag op Radio 1.

Eerder verklaarde brandweer dat er geen schadelijke stoffen vrijkwamen

De brandweer liet eerder weten dat er geen schadelijke stoffen zijn vrijgekomen bij de brand, die inmiddels onder controle is. De asbestdeeltjes zijn afkomstig uit de afgebrande getroffen panden. De directe omgeving wordt nu ontruimd.

De roetdeeltjes kunnen in een groot gebied aangetroffen worden, de brandweer adviseert hier niet aan te komen. Tot duidelijk is wat er precies met de rook is meegevoerd, adviseert De Ruiters mensen in de omgeving van de fabriek te wachten met opruimen en schoonmaken. Volgens De Ruiter is er geen advies om de zwemplas te mijden.

De brandweer adviseert mensen van de deeltjes af te blijven. Het RIVM onderzoekt nog of deze roetdeeltjes broom en dioxine bevatten. Het RIVM doet onderzoek naar de deeltjes, die mogelijk de stoffen broom en dioxine bevatten. Boeren wordt geadviseerd hun vee binnen te halen en hooi moet niet worden geoogst tot bekend is wat er in de roetdeeltjes zit.

Het treinverkeer werd vrijdagochtend gehinderd door de brand. Tussen Zevenaar en Wehl reden geen treinen maar bussen. Even na 11.15 uur reden de treinen weer, liet Arriva weten.

    • Annemarie Coevert