Beursindex AEX: DE eruit, Ziggo erin

foto Bloomberg

Douwe Egberts – officieel: DE Master Blenders 1753 – verdwijnt op maandag 23 september van de Amsterdamse beurs. De opname van het koffie- en theebedrijf in de AEX, de belangrijkste aandelenindex van Nederland waarin de grootste 25 beursfondsen zitten, gaat over naar kabelbedrijf Ziggo.

Douwe Egberts, het oer-Hollandse koffiebedrijf dat in 1753 werd opgericht in het Friese Joure, kwam ruim een jaar geleden met veel tromgeroffel terug naar Nederland. Zelfs minister-president Mark Rutte was aanwezig bij de gongslag, waarmee de notering aan de Amsterdamse beurs officieel werd.

Afgelopen voorjaar werd duidelijk dat DE Master Blenders 1753 al snel weer van de beurs zou worden gehaald, toen een Duits investeringsfonds een bod van 7,5 miljard euro uitbracht op het concern. Dit fonds, Joh. A. Benckiser, betaalt 12,50 per aandeel. Medio augustus bleek dat bijna 90 procent van de aandeelhouders hun stukken hadden aangemeld.

Om een bedrijf van de beurs te kunnen halen, moet een koper normaliter minstens 95 procent van de aandelen in handen krijgen. Als die 95 procent binnen is, kunnen de resterende minderheidsaandeelhouders worden ‘uitgerookt’.

Bij DE Master Blenders 1753 was een truc bedacht om te zorgen dat de deal door zou gaan, ook als slechts 80 procent van de aandeelhouders zijn stukken zou aanbieden. Maar die kunstgreep bleek niet nodig.

Aandeelhouders die hun stukken nog niet hebben aangemeld, kunnen dat tot dinsdag 17 september alsnog doen. (NRC)