Beursbedrijven halen vrouwenquotum niet

Foto ANP / Roos Koole

Geen enkel Nederlands beursbedrijf haalt het wettelijk percentage van dertig procent vrouwen in zowel het bestuur als de raad van commissarissen. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek van de businessschool van Tilburg University.

Grote Nederlandse bedrijven moeten sinds begin dit jaar voldoen aan het quotum. Doen zij dit niet, dan moet dat worden uitgelegd in het jaarverslag. Op het niet halen van het quotum staat geen sanctie.

Niemand voldoet helemaal aan de eis

Diverse beursbedrijven hebben wel genoeg vrouwen in een van de twee bestuurslagen. Zo is van de raad van bestuur van PostNL, Ordina, Wolters Kluwer en Tomtom minstens de helft vrouw. Deze bedrijven hebben echter te weinig vrouwelijke commissarissen om aan het gehele quotum te doen, al komen PostNL en Ordina met respectievelijk 29 en 25 procent wel dicht in de buurt.

Negen beursgenoteerde bedrijven, waaronder DE Master Blenders, dat overigens van de beurs wordt gehaald, voldoen aan de eis van dertig procent commissarissen. Alle negen, waaronder ook Unilever, ASML en ING, hebben echter geen enkele vrouwelijk uitvoerend bestuurslid, waardoor toch niet aan de Nederlandse eis wordt voldaan.

EU werkt ook aan quotum van 40 procent

De Nederlandse regel is niet het enige quotum waar bedrijven mee te maken gaan krijgen. De Europese Unie werkt aan een quotum van minimaal veertig procent vrouwelijke commissarissen. Daaraan voldoen alleen DE Master Blenders, DSM, Unilever en Wessanen.

Nederland is tegen de invoering van een dergelijk quotum, mede omdat in Europees verband wel sprake is van sancties.

Meer vrouwen in bestuur

De Tias Nimbas Business School deed onderzoek onder alle 85 Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen. Peildatum was 31 augustus 2013. Bijna tweederde van de ondernemingen heeft een of meer vrouwen in een van de twee bestuurslagen. Een jaar eerder was dat nog maar vijftig procent.

Van alle nieuw benoemde bestuurders is slechts tien procent vrouw. Bedrijven slagen er beter in om vrouwelijke commissarissen te vinden: een op de drie nieuwe toezichthoudende bestuurders is van het vrouwelijk geslacht. (Novum)