Barguil klopt Mollema in Vuelta

De Franse Warren Barguil viert de overwinning als hij de finish overkomt in de dertiende etappe van de 68ste editie van de Vuelta. Foto AFP / Jaime Reina

Warren Barguil van Argos-Shimano heeft vandaag de dertiende etappe van de Vuelta gewonnen. De 21-jarige Franse renner in Nederlandse dienst bleef onder andere Bauke Mollema enkele seconden voor. De Nederlander werd derde. Vincenzo Nibali blijft de drager van de rode leiderstrui.

Barguil en Mollema vormden met acht anderen een kopgroep en waren ruim voor de finish zeker van hun voorsprong op het peloton. Rinaldo Nocentini wist Mollema nipt voor te blijven en werd tweede. Ivan Santaromita en Xabier Zandio completeerden de top vijf.

Het peloton gaf de achtervolging op de kopgroep ruim tien kilometer voor de streep op. Enkelen van de voorste renners gingen er vervolgens vandoor, maar konden de rest niet definitief voorblijven. Nadat iedereen weer bij elkaar leek te zijn gekomen, nam Barguil de benen. Op de kleine heuvel richting de eindstreep wisten zijn achtervolgers hem niet meer te achterhalen.

Ten Dam afgestapt

Belkin-renners Stef Clement en Laurens ten Dam haalden het einde van de etappe niet. Clement viel en moest opgeven met pijn aan zijn heup en rug. Ten Dam stapte af omdat hij te veel last had van een blessure als gevolg van een valpartij tijdens de tijdrit twee dagen geleden.

Ten Dam was de enige Nederlander die nog enigszins aanspraak maakte op een goed klassement: hij stond zeventiende, op ruim acht minuten van rodetruidrager Vincenzo Nibali. De voorsprong van Nibali op nummer twee Nicolas Roche blijft 31 seconden. Alejandro Valverde en Chris Horner staan derde en vierde op 46 seconden. Doordat Ten Dam is uitgevallen staan er geen Nederlanders meer in de top twintig.(Novum)

De uitslag van de dertiende etappe:

1. Warren Barguil (Frankrijk / Argos)
2. Rinaldo Nocentini (Italië / AG2R)
3. Bauke Mollema (Nederland / Belkin)
4. Ivan Santaromita (Italië / BMC Racing)
5. Xabier Zandio (Spanje / Team Sky)
6. Amets Txurruka (Spanje / Caja Rural)
7. Michele Scarponi (Italië / Lampre)
8. Egoi Martinez (Spanje / Euskaltel)
9. Jerome Coppel (Frankrijk / Cofidis)
10. Benat Intxausti (Spanje / Movistar)

Algemeen klassement:

1. Vincenzo Nibali (Italië / Astana) 49:29:02″
2. Nicolas Roche (Ierland / Saxo - Tinkoff) +31″
3. Alejandro Valverde (Spanje / Movistar) +46″
4. Chris Horner (U.S. / RadioShack)
5. Joaquim Rodriguez (Spanje / Katusha) +2:33″
6. Domenico Pozzovivo (Italië / AG2R) +2:44″
7. Ivan Basso (Italië / Cannondale) +2:52″
8. Thibaut Pinot (Frankrijk / FDJ.fr) +3:35″
9. Rafal Majka (Polen / Saxo - Tinkoff) +3:46″
10. Daniel Moreno (Spanje / Katusha) +3:56″