Badr Hari

Beng! Klung! Patz! Als tekstwolkjes in een stripverhaal vliegen de trappen en klappen de lezer tegemoet in Badr. Keihard en nietsverhullend, belooft de cover. De hype maakte de biografie over kickbokser Badr Hari direct na verschijning zowel de nummer één van de bestsellerlijst van de CPNB – nu vierde – als het meest gestolen boek.

Olde Kalter, journalist en personal trainer, schreef eerder De Kickbokser over Ernesto Hoost, de in Japan aanbeden viervoudig wereldkampioen K1, de spectaculaire mix van vechtsporten waarin ook Hari zijn roem en een wereldtitel verwierf. Olde Kalter beschrijft in Badr hoe vechtsportambassadeur Hoost Hari vaderlijk waarschuwt na een overwinning. ‘Vooral jezelf blijven Badr. Niet te bijdehand gaan doen.’ Het is vergeefse moeite. Meer nog dan vechtsporter is Hari verdachte van zware mishandeling van een reisondernemer bij een dancefeest, vriend van een ex-voetbalvrouw en een gevreesde knokker in het Amsterdamse nachtleven.

Olde Kalter reconstrueerde het leven van Hari. Hij sprak met voormalige trainers, managers en tegenstanders. Hij trok verhalen na over mishandelde ex-vriendinnen, bedreigde horeca-ondernemers en afpersingen in opdracht van criminelen. Ook toog hij naar Hari, die hem vroeg een evenwichtig boek te schrijven, ‘zodat ik het straks ook leuk vind om te lezen’.

Of dat is gelukt, is de vraag. Badr schetst het beeld van een Marokkaanse jongen uit een Amsterdamse schotelwijk, die van jongs af vocht als een kerel en het applaus opeiste. Een charmante knaap met een enorm talent voor vechtsport. Hari is onvoorspelbaar, zegt een oud-trainer, die niet begrijpt hoe hij ‘van een dolletje ineens voor de kill kon gaan’. Een arts zegt zelfs dat Hari de kenmerken heeft van een psychopaat.

Het verklaart waarom Hari het nieuws blijft halen met zaken rondom geweldsmisdrijven, een rentree in de ring en de vermeende vondst van doping in zijn huis. Is er geen nieuws dan is Olde Kalter bereid nieuws te maken. Een interview met hem voor de website van De Telegraaf kopte: ‘Estelle niet veilig bij Badr’. Want velen willen niets met Hari te maken hebben, maar wel alles van hem weten.

Michiel Dekker

    • Michiel Dekker