Ziggo vervangt DE Master Blenders in de AEX

Ziggo vervangt DE Master Blenders op de AEX.
Ziggo vervangt DE Master Blenders op de AEX. Foto ANP / Koen van Weel

Ziggo neemt de plek van DE Master Blenders 1753 in de AEX index in. Dit blijkt uit de kwartaalherziening van beursbedrijf NYSE Euronext.

DE Master Blenders komt niet meer in aanmerking voor een plek in de AEX vawege het overnamebod van Joh. A. Benckiser. Het bod op DE Master Blenders sluit op 17 september aan het einde van de handelsdag.

Ziggo staat nu genoteerd in de AMX, de index voor middelgrote aandelen. De openvallende plek wordt ingenomen door OCI. De samenstelling van de AScX wordt niet gewijzigd. De eerste handelsdag voor de indexen in hun nieuwe samenstelling is maandag 23 september, schrijft persdienst Novum.

Vanaf maart verandert de AEX

Vorige week werd bekend dat de AEX gaat veranderen. De beursgraadmeter wordt vanaf maart volgend jaar anders berekend. Nu nog speelt de handelsomzet een hoofdrol bij de selectie van de 25 beursfondsen. Straks wordt de marktkapitalisatie van de vrij verhandelbare aandelen (de beurskoers maal het aantal uitstaande aandelen) het criterium. Daardoor lopen bedrijven met weinig vrij verhandelbare aandelen of een lage koers, het ‘risico’ om naar de Midkap verplaatst te worden. Nu zouden dat AirFrance-KLM, PostNL, Corio en Imtech zijn.