Wie heeft de langste?

Verboden kunst

In Sint-Petersburg is ophef ontstaan over het Museum van de Macht Daar is onder meer president Poetin in onderjurk te zien De politie heeft het museum gesloten en kunstwerken in beslag genomen

Een schilderij van Obama en Poetin in erotiekmuseum G-Spot in Sint-Petersburg.

Correspondent Rusland

Het Museum van de Macht aan de Nevski Prospekt in Sint-Petersburg is nog maar drie weken open en iedereen heeft er al van gehoord. Het was ook wel een stunt, een schilderij ophangen waarop de twee belangrijkste autoriteiten van het land, president Poetin (in onderjurk) en premier Medvedev (in bikini) te zien zijn, terwijl de eerste de laatste door zijn haar kroelt. En dat allemaal aan de vooravond van de G20, de wereldtop die vandaag in Sint-Petersburg begint.

Van kunstenaar Konstantin Altoenin was ook het werk Regenboog Milonov te zien. Een grauwe, norse man, met op de achtergrond de regenboogvlag van de homobeweging. Milonov, dat is Vitali Milonov, de Petersburgse afgevaardigde die de wet tegen homopropaganda bedacht voor zijn stad.

Eigenaar Aleksandr Donskoj zag zijn museum deze week door politie verzegeld worden, evenals zijn erotiekmuseum G-Spot, ook in hartje centrum. Vijf schilderijen werden in beslag genomen, directeur Tatjana Titova werd tweemaal kortstondig gearresteerd.

Het is de wraak van Milonov, vertelde Donskoj gisteren telefonisch, anderhalf uur voordat hij zijn musea weer zou gaan proberen te openen. Gelukkig is de wereldpers ter plaatse om alles te verslaan.

Op grond van welke wet de musea gesloten zijn? „Geen enkele wet. De politie kwam hier samen met Milonov, het is een persoonlijke zaak voor hem”, zegt Donskoj.

Uit het erotiekmuseum werd een schilderij geconfisqueerd van president Obama en president Poetin, die met respectievelijk een indianentooi en een berenhuid op hun hoofd hun krachten lijken te meten aan de hand van enorme, gekleurde snikkels. Het werk werd gemaakt door Donskoj’s vrouw, kunstenares Vera Donskaja. Er wordt nu onderzocht of het pornografisch is.

Afgevaardigde Milonov sneerde dat Donskoj zijn schilderijen maar eens in Amerika moest proberen op te hangen: dat zou vast ook niet mogen. En dus heeft Donskoj nu een brief geschreven aan de leiders van de G20, waarin hij vraagt of hij de werken in hun landen mag komen vertonen.

Het is niet voor het eerst dat er kunst wordt verboden in Rusland onder Poetin. Uit tentoonstellingen verwijderd werden onder meer een schilderij van ‘Marilyn’ de Tsjetsjeense zelfmoordterroriste, met opwaaiend zomerrokje, en een foto van tongzoenende agenten in een berkenbos, allebei van kunstcollectief The Blue Noses. Maar het gebeurde nog niet eerder dat particuliere musea afgesloten werden omdat ze provocerende kunst laten zien.

Donskoj zegt veel geleerd te hebben van musea in Amsterdam. „In het Sexmuseum heb ik condooms en seksspeeltjes gekocht om in mijn museum uit te stallen, om te laten zien wat er in de wereld aan dat soort dingen bestaat. In het Hasjmuseum ben ik ook geweest. Heel interessant. Maar zoiets kun je hier niet openen, omdat alle publieke uitingen daarover verboden zijn.”

Kunstenaar Altoenin is zo geschrokken van de ophef dat hij naar Frankrijk is gevlucht en asiel heeft aangevraagd. Maar Donskoj blijft in Rusland, zegt hij. „Ik ben heel erg bang dat ze me gaan arresteren. Maar ik wil niet weg uit Rusland. Ik hoor hier thuis.”

    • Thalia Verkade