Wawrinka verslaat titelverdediger Murray in kwartfinale US Open

De Zwitserse Stanislas Wawrinka viert zijn onverwachte overwinning op Andy Murray. Foto AP / David Goldman

Andy Murray is in de kwartfinale van de US Open uitgeschakeld. De winnaar van vorig jaar had niets in te brengen tegen Stanislas Wawrinka, die na iets meer dan twee uur spelen met een 6-4, 6-3, 6-2 overwinning van de baan stapte. De als negende geplaatste Zwitser kreeg de hele wedstrijd geen breakpoint tegen.

Wawrinka slaagde er nooit eerder in om de halve finale van een grandslamtoernooi te halen. De Zwitser treedt daarmee in de voetsporen van zijn landgenoten Roger Federer en Marc Rosset.

Murray, als derde geplaatst, wist in zijn voorgaande partijen al niet echt te overtuigen, maar tegen Wawrinka kwam hij er totaal niet aan te pas. De Wimbledonkampioen verspeelde de eerste set door op 5-4 zijn service in te leveren. In de tweede set werd een break in de zesde game hem fataal.

Waar Murray een steeds moedelozer indruk maakte, zag Wawrinka alles wat hij aanraakte in goud veranderen. Met zijn ijzersterke backhand brak de 28-jarige Zwitser in de derde set opnieuw twee keer door de opslag van zijn tegenstander heen, om de klus vervolgens op 5-2 op eigen service te klaren.

In de halve finale speelt Wawrinka tegen de winnaar van de partij tussen Novak Djokovic en Mikhail Youzhny. De nummers één en 21 van de plaatsingslijst komen donderdagnacht rond 2.00 uur. (Novum)