VS overwegen trainingsmissie voor Syrische rebellen

Strijders van het Vrije Syrische Leger vuren een zelfgemaakte raket af richting regeringstroepen in Deir-al-Zor. Reuters / Khalil Ashawi

Het Witte Huis overweegt een militaire trainingsmissie om de rebellen in Syrië bij te staan. Regeringsfunctionarissen verklaren tegenover AP dat nog geen besluit is genomen, maar het plan zou tegemoetkomen aan parlementsleden die hulp eisen voor de Syrische oppositionele strijdkrachten.

Een eventuele trainingsmissie zou plaats moeten vinden buiten Syrië, bijvoorbeeld in Jordanië. De CIA is daar al enige tijd bezig met het trainen van selecte gezelschappen binnen de oppositie. Daarbij is er onder meer aandacht voor het bedienen van communicatieapparatuur en enkele wapens die vanuit de Golfstaten aangeleverd worden, aldus AP.

De gesprekken over een eventuele training van Syrische rebellen door Amerikaanse militairen hangen vooral op de vraag of het leger de taken van de CIA moet overnemen. Op die manier zouden honderden of zelfs duizenden opgeleid kunnen worden, in plaats van de tientallen waarover de CIA zich nu ontfermt.

Er zou op het hoogste niveau gesproken worden over een dergelijke missie. Tot op heden heeft de regering-Obama altijd geweigerd de rebellen in Syrië te hulp te schieten door ze te trainen.

De regeringsfunctionarissen spraken met persbureau AP op basis van anonimiteit omdat ze niet bevoegd waren over deze plannen naar buiten te treden.