Tv-makers verliezen kabelzaak

Raes: ‘Zes cent is een schijntje.’

Kabelmaatschappijen Ziggo en UPC hoeven geen auteursrechten te betalen aan film- en tv-makers als ze hun producties doorgeven. Dat is de uitkomst van een kort geding dat was aangespannen door VEVAM, de organisatie die auteursrechten van regisseurs beheert. De rechtbank Amsterdam deed gisteren uitspraak.

Het conflict tussen regisseurs en kabelaars gaat over het vergoeden van auteursrechten. Tot begin deze eeuw plukten kabelaars het tv-signaal van de omroepen uit de ether en zonden het vervolgens uit via de kabel. Inmiddels krijgen kabelmaatschappijen hun signaal direct van de omroepen. Door deze gewijzigde doorgifte, zo vinden de kabelaars, hoeft geen extra vergoeding meer worden te betaald. Immers, stellen de kabelaars, regisseurs ontvangen al een honorarium van omroepen of producenten in ruil voor het afstaan van hun auteursrechten, en kabelaars betalen de omroepen.

De rechter stelt Ziggo en UPC in het gelijk. Het directe contact tussen kabelaars en omroepen maakt collectieve belangenbehartiging door VEVAM onnodig. De uitspraak is in lijn met een arrest uit 2012 van het Haags gerechtshof, waar de Hoge Raad zich binnenkort nog over zal uitspreken. VEVAM dient ook de proceskosten van ruim 65.000 euro te betalen.