Teeven wijst wens PvdA extra opvang Syriërs af

Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) ziet nu geen noodzaak tot extra opvang van Syrische vluchtelingen. Gisteren pleitte Marit Maij, immigratiewoordvoerder van coalitiegenoot PvdA juist voor een „ruimhartige” opvang van vluchtelingen uit Syrië.

„Wat we niet gaan doen is op grote schaal mensen laten komen”, zei Teeven in dagblad De Telegraaf vanmorgen. Teeven zei ook dat hij en minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) de situatie elke dag opnieuw bekijken. „We sluiten onze ogen niet voor de ontwikkelingen in Syrië, maar verandering van koers is nu niet nodig.” Maij van de PvdA noemde overigens ook geen cijfers bij haar oproep tot een ruimhartige opvang. „Het is onjuist de indruk te wekken dat het opnemen van enkele honderden of duizenden vluchtelingen in Nederland, een oplossing kan zijn voor het Syrische vluchtelingenvraagstuk.”

In de Tweede Kamer pleiten oppositiepartijen, met name de SP, GroenLinks en D66, ervoor dat Nederland meer Syrische vluchtelingen moet opvangen dan nu het geval is. Het kabinet heeft aan vluchtelingenorganisatie UNHCR de opvang van 250 extreem kwetsbare of zieke vluchtelingen toegezegd. Die wijst de UNHCR aan – daarnaast is er ook een ‘reguliere’ instroom van vluchtelingen uit Syrië. Die is gestegen: tot en met juli dit jaar vroegen tussen de negenhonderd en duizend Syriërs asiel aan, dat aantal lag vorig jaar rond de 450.

Volgende week sturen minister Timmermans en staatssecretaris Teeven een brief naar de Tweede Kamer met hun up-to-date standpunt. Daarna volgt een debat in de Kamer.

Gisteren hebben de inlichtingendiensten AIVD en MIVD aan Tweede Kamerleden verteld dat zij geen eigenstandig bewijs hebben dat de Syrische president Assad chemische wapens heeft gebruikt. Kamerleden van VVD, PvdA en ChristenUnie zeiden na de besloten bijeenkomst dat zij daarom – net als de regering – geen steun kunnen uitspreken voor een Amerikaanse vergeldingsactie. Ze willen zo’n actie alleen als er sluitend bewijs is én een mandaat van de Verenigde Naties.