Schots gerecht, op z’n Indisch

De BBC maakt de beste kookprogramma’s. Dat is bijna geen mening meer te noemen. De Britse kook-tv heeft altijd een minimale vorm van degelijkheid. Goed camerawerk, fijne montage, dat soort dingen. Buiten die technische aspecten zijn die BBC-kookprogramma’s zo fijn vanwege de Britse humor (die is nu eenmaal grappiger dan Hollandse of Amerikaanse), maar vooral

De BBC maakt de beste kookprogramma’s. Dat is bijna geen mening meer te noemen. De Britse kook-tv heeft altijd een minimale vorm van degelijkheid. Goed camerawerk, fijne montage, dat soort dingen. Buiten die technische aspecten zijn die BBC-kookprogramma’s zo fijn vanwege de Britse humor (die is nu eenmaal grappiger dan Hollandse of Amerikaanse), maar vooral vanwege de Britse lulligheid. Het is net alsof die programma’s pijp roken en een tweedjasje aan hebben, of in ieder geval pantoffels dragen in het weekend.

Het begon met Jamie Oliver die tussendoor op z’n scootertje boodschappen ging doen. Tegenwoordig doen alle Britse tv-koks op zaterdagochtend braaf mee aan een vriendschappelijke omelettenwedstrijd. En de Hairy Bikers, dikke kerels met baarden, lang haar en zware motoren, blijken goedaardige lobbessen die niet zonder thee kunnen om vier uur. Dat maakt het allemaal zo heerlijk pretentieloos.

Nu hebben ze weer wat nieuws: The Increbidle Spice Men. Twee Engelse Indiërs die de Britse keuken ‘up spicen’. Een van hen, Tony Singh, is een sikh uit Schotland. Stel je voor: Rasti Rostelli met een knalrode tulband en een kilt, met een onverstaanbaar Schots accent. Maar hij en zijn collega Cyrus Todiwala zijn ook gerenommeerde chefs. Ze maken telkens dezelfde grapjes en dat koriander en komijn zo goed samengaan, geloof je op gegeven moment ook wel, maar het is zeker de moeite waard.

Afgelopen aflevering maakte Singh een klassieke Scotch pie met deze kruidige vulling van lamsgehakt, waar je ook gewoon gehaktballetjes van kunt maken.

Rooster de komijnzaadjes even in een droge pan en zet weg. Bak in dezelfde pan de ui, knoflook, chilipepers en de paprika in een beetje olie, tot al het vocht weg is. Roer van het vuur de komijnzaadjes, foelie en korianderzaad erdoor. Meng de verse koriander, witte peper en de afgekoelde uienmix door het gehakt. Draai er ballen van en bak ze. Of vul er een ouderwetse Scotch pie mee. Kun je lachen.

Scotch pie

2 tl komijn zaad; 2 rode uien, gesnipperd; 6 teentjes knoflook, geperst; 3 groene chilipepers, fijn; 1 rode paprika, fijn; 1 tl foelie, gemalen; 2 tl korianderzaad, gemalen; 1 kg lamsgehakt; 1 tl witte peper, gemalen; 3 el verse koriander, gehakt

    • Joël Broekaert