Rode leiderstrui Nibali, ondanks wespensteek

Italiaan voelde zich beroerd in tijdrit

Vincenzo Nibali heeft gisteren na een individuele tijdrit de rode trui veroverd in de Ronde van Spanje. De Italiaanse wielrenner van de Kazachstaanse ploeg Astana loste de Amerikaanse klassementsleider Chris Horner af.

Nibali had gisteren op het vrij vlakke parcours in de buurt van Tarazona last van een dinsdag opgelopen wespensteek. Hij werd op de rustdag in de Vuelta gestoken tijdens de verkenning van het tijdritparcours. De favoriet voor de eindzege werd gisteren wakker met een gezwollen gezicht en rode ogen.

Nibali’s ploegarts constateerde geen allergische reactie, wel een ontsteking. Hij kreeg geen medicijnen, om de dopingregels niet te overtreden. „Ik voelde me ’s ochtends beroerd, maar stilaan ging het beter”, vertelde hij na zijn machtsovername.

Opmerkelijk genoeg kreeg zijn rivaal Horner gisteren op de fiets een bij binnen. „Dat was angstig en ontregelend. Ik kon dat beest eerst niet uitspugen en doorslikken lukte ook niet. Uiteindelijk heb ik hem er toch uit gehoest”, zei de Amerikaanse wielerveteraan na afloop.

De dagzege ging naar Fabian Cancellara. De Zwitserse specialist was veruit de snelste op het glooiende parcours. Cancellara was ruim een halve minuut sneller dan de Duitser Tony Martin, die tweede werd, en bijna anderhalve minuut sneller dan de Italiaan Domenico Pozzovivo, die als derde eindigde. Martin en Cancellara zijn later deze maand de topfavorieten bij het WK tijdrijden in Florence.

De 41-jarige Horner zakte naar de vierde plaats in het algemeen klassement. De Ier Nicolas Roche, zoon van oud-Tourwinnaar Stephen, is nu tweede in de tussenstand, op ruim een halve minuut van Nibali. De Spanjaard Alejandro Valverde staat derde, op driekwart minuut van de Italiaanse klassementsleider. Valverde moest tijdens de race tegen de klok een lekke band laten verwisselen, verloor kostbare tijd en eindigde als zevende.

Stef Clement was de beste Nederlander, met een twaalfde plaats. Zijn ploeggenoot Laurens ten Dam zakte naar de achttiende plaats in het algemeen klassement. De nieuwe kopman van Belkin heeft ruim acht minuten achterstand op Nibali. Bauke Mollema staat nu 36ste, op bijna een half uur van de rodetruidrager.