Rijkswaterstaat: niet meer inhalen en 70 km/u in Tweede Coentunnel

Ingang Tweede Coentunnel onder het Noordzeekanaal vlak na de opening. WikiMedia Commons / Marion Golsteijn

Rijkswaterstaat grijpt in na het grote aantal incidenten in de Tweede Coentunnel. In de in mei geopende tunnel op de ringweg van Amsterdam mag straks niet meer worden ingehaald, wordt de bewegwijzering overzichtelijker gemaakt en gaat de maximum snelheid omlaag naar 70 km/u.

Nadat eerdere maatregelen geen effect sorteerden kondigde Rijkswaterstaat drie weken geleden een onderzoek aan. Ten opzichte van de oude situatie steeg het aantal ongelukken in de Tweede Coentunnel met twee tot drie incidenten per week.

Naast de genoemde maatregelen wordt de verlichting in de tunnel aangepast. Rijkswaterstaat denkt dat de verlichting zo een beter contrast geeft met de remlichten van voertuigen. Verder worden lijnen en barriers verplaatst en op rustige momenten een rijstrook vanaf de A8 afgekruist.

Nergens zo veel ongelukken als bij Tweede Coentunnel

De ingrepen worden van kracht op de rijbaan richting Amsterdam, waar nu tijdelijk twee rijstroken beschikbaar zijn. Dagelijks rijden hier zo’n vijftigduizend weggebruikers overheen. Medio 2014 moeten in beide richtingen drie rijstroken beschikbaar zijn. Tijdens de spits gaan nog twee stroken open.

De Verkeersinformatiedienst (VID) berekende eerder dat zich op geen enkele andere Nederlandse snelweg zo veel ongelukken voordoen als in en rond de tunnel. De ongelukken lijken volgens de VID het gevolg van een combinatie van infrastructurele problemen en het rijgedrag van gebruikers.


Grotere kaart weergeven