Plan om vroege edities Shakespeare te veilen stuit op verzet

De plannen van de Universiteit van Londen om vier van de eerste folio-edities van het verzameld werk van William Shakespeare te veilen, zijn niet in goede aarde gevallen bij wetenschappers en shakespearianen.

De universiteit hoopt met de verkoop van de in 1623 gedrukte boeken 3 tot 5 miljoen pond (3,5 tot 5,9 miljoen euro) op te halen om te investeren in hun collectie voor historisch onderzoek.

In The Telegraph noemen de tegenstanders het plan “an act of stupidity of the highest order”. Als voornaamste reden voeren ze aan dat geen enkele vroege editie hetzelfde is en dus onmisbare informatie zou kunnen bevatten over Shakespeares werk. Brian Vickers, een professor van University College London, zegt in de Britse krant:

“One of these copies may contain a correction that has puzzled people for many years and has never been solved. So to sell them is an act of stupidity of the highest order. These are invaluable documents for research purposes.”

Henry Woudhuysen, de rector van het Lincoln College van de universiteit van Oxford wijst er daarnaast op dat de geplande veiling de integriteit en het aanzien van de universiteit kan schaden. De kans zou groter zijn dat de folio-edities bij een rijke verzamelaar zouden belanden dan bij een bibliotheek. Hierdoor zou wetenschappelijk onderzoek naar de boeken onmogelijk gemaakt kunnen worden.

Zeven vroege drukken van toneelstukken van Shakespeare blijven wel in het bezit van de universiteit.

    • Sebastiaan Kort