Pechtold peilde coalitie voor toetreding D66 tot kabinet, niet Zijlstra

D66-leider Alexander Pechtold en VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra (rechts) in de Tweede Kamer tijdens de bespreking van het regeerakkoord vorig jaar.
D66-leider Alexander Pechtold en VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra (rechts) in de Tweede Kamer tijdens de bespreking van het regeerakkoord vorig jaar. Foto ANP/ Robin Utrecht

D66-leider Alexander Pechtold heeft afgetast of D66 tot het kabinet zou kunnen toetreden. De mislukte toenaderingspoging lijkt de verhoudingen tussen coalitie en D66 onder druk te zetten. Dat zeggen bronnen binnen de coalitie tegenover NRC Handelsblad.

Coalitiebronnen ontkennen met klem een bericht in De Telegraaf vanochtend dat VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra het initiatief nam om Pechtold hierover te spreken. Een VVD-voorlichter zei hier vandaag over:

“Noch van de zijde van het kabinet, noch van de coalitiepartijen is het initiatief genomen om het kabinet open te breken.”

Pechtold stelde twee eisen

Het was juist Pechtold, zeggen coalitiebronnen, die in een onderhoud met Zijlstra voor de zomer aftastte of een “kabinetsreconstructie” mogelijk zou zijn waarbij in ieder geval D66 tot het kabinet zou toetreden. Pechtold zou daarbij twee inhoudelijke eisen hebben gesteld: het sociaal akkoord met werkgevers en werknemers moest worden opengebroken, en er zou zo’n driekwart miljard meer in onderwijs moeten worden geïnvesteerd dan VVD en PvdA nu doen. Zijlstra heeft Pechtold volgens coalitiebronnen laten weten dat zijn wensen onuitvoerbaar waren.

Een woordvoerder van D66 zegt in een reactie: “Wij herkennen ons niet in deze versie van de coalitie.” De partij wil geen nader commentaar geven.

Update 14.00 uur: Premier Rutte zegt dat de coalitie geen initiatief heeft genomen om D66 bij het kabinet te halen. Dat meldt de NOS. Volgens partijleider Rutte zijn er ook geen plannen om het kabinet later nog uit te breiden met andere partijen. Rutte wilde niet ingaan op gesprekken die in de zomer met D66 zijn gevoerd.

Pechtold zegt dat er gesprekken zijn geweest over de verhouding tussen kabinet en oppositie en de bijdrage die D66 daaraan zou kunnen leveren, schrijft persbureau Novum. De gesprekken waren volgens de D66-leider inhoudelijk en hebben tot niets geleid. Om die reden wil hij er niet meer over kwijt.