Vijf bruine snuffelratten gaan Rotterdamse politie helpen

Een speciale eenheid van vijf bruine ratten moet de politie helpen bij het opsporen van verdachten.

In Rotterdam zijn de afgelopen maanden snuffelratten opgeleid. De testen gebeurden in het kader van de opleiding tot recherchekundige van agent Monique Hamerslag. Zij had gelezen hoe in Afrika ratten worden ingeschakeld om landmijnen te vinden en wilde weten of ratten ook in Nederland te gebruiken zijn.

Ratten zijn volgens de politie uitstekend geschikt voor geurdetectie. Ze zullen nu worden gebruikt om kruitresten op te sporen bij verdachten. De uitkomsten kunnen worden gebruikt als voorselectie. Het helpt het Nederlands Forensisch Instituut in het kiezen van de kansrijke monsters die uiteindelijk in een laboratorium nader worden onderzocht.

Een voordeel van ratten in vergelijking met honden is dat ze volgens de politie sneller zijn op te leiden en een stuk goedkoper. „Nadeel is dat we een rat niet kunnen meenemen naar een locatie en zeggen: hop, ga maar snuffelen. Het is een prooidier en dan schrikt die”, zegt politiewoordvoerder Ed Kraszewski. Verdachte geuren worden daarom naar Rotterdam gebracht.

Later zullen ratten mogelijk ook worden gebruikt voor het opsporen van stoffen als drugs, geld, lijken en explosieven.