Opmerkelijke primeur Kenia dreigt na terugtrekking uit Internationaal Strafhof

Kenyatta (in het rood) met aan zijn zijde Ruto tijdens de verkiezingscampagne in maart van dit jaar. AP / Ben Curtis

Een week voordat de Keniaanse president en vice-president terecht staan voor het Internationaal Strafhof, heeft Kenia een motie aangenomen om het land terug te trekken uit datzelfde ICC. Het duo Uhuru Kenyatta en William Ruto wordt verdacht van misdaden tegen de menselijkheid na verkiezingen.

Binnen dertig dagen moet een wet worden gepresenteerd om de beslissing definitief te maken. Als Kenia zich inderdaad uit het ICC terugtrekt, is het het eerste land ter wereld dat tot die drastische stap besluit.

Kenyatta won in april dit jaar voor het eerst, enigszins omstreden, de presidentsverkiezingen. Bij zijn be√ędiging zei hij nog dat Kenia mee zou werken met het ICC:

De oppositie boycotte de stemming vandaag aangezien Kenia met deze beslissing zijn handtekening onder het Statuut van Rome doorstreept. Daarmee is het land niet langer gebonden aan de jurisdictie van het ICC.

“Ik verzeker jullie dat, onder mijn leiderschap, Kenia ernaar zal streven zich te houden aan internationale verplichtingen, zolang deze gebaseerd zijn op de principes van respect en wederkerigheid.”

Bloedig verkiezingsgeweld

President Kenyatta en vice-president Ruto worden vervolgd door het Internationaal Strafhof vanwege hun betrokkenheid bij bloedig verkiezingsgeweld in 2007 en 2008. Ze worden ervan beschuldigd het grootschalige stammengeweld, waarbij destijds elfhonderd mensen om het leven kwamen, te hebben georkestreerd. Ruto moet volgende week voor het ICC verschijnen, Kenyatta’s proces begint in november.

Als Kenia zich terugtrekt uit het Statuut van Rome is het land echter nog steeds verplicht met het hof samen te werken in de processen van Ruto en Kenyatta. Ook wordt het vertrek uit het ICC pas officieel zodra de regering van Kenia de secretaris-generaal van de Verenigde Naties op de hoogte brengt.