NNT maakt toneelstuk van De laatkomer van Verhulst

Dimitri Verhulst (Foto ANP)

Dimitri Verhulsts roman De laatkomer wordt bewerkt tot toneelstuk. Dat meldt Atlas Contact, de uitgeverij van Verhulst.

Het in Groningen gehuisveste Noord Nederlands Toneel (NNT) zal in het seizoen 2014-2015 met het toneelstuk de grote theaters van Nederland aandoen. Ola Mafaalani, artistiek directeur van het NNT,  regisseert het stuk. De cast voor de voorstelling zal later bekend worden gemaakt.

De laatkomer verscheen afgelopen mei en vertelt het verhaal van een man die wraak neemt op zijn matte, liefdeloze burgermansbestaan door te doen alsof hij dementeert.

Volgens recensent Thomas de Veen was De laatkomer

“het boek geworden waarvan je hoopte dat Verhulst het zou schrijven: de twee loten aan de stam van zijn oeuvre, de maatschappijkritische loot en de anekdotische, komen er perfect in samen. Het bevat de kritische lachspiegel die Verhulst al voorhield in De intrede van Christus in Brussel (2011), het heeft de schrijnende actualiteit uit Problemski hotel (2003) en beide zijn mooi vermengd met de persoonlijke petite histoire over provinciale kleinburgers.”

Bij de Volkskrant was men minder enthousiast.