Nazomeren

Domaine de la Chevalerie in Bourgueil. Een biologisch-dynamisch werkend domein waar wijnmakers Pierre Caslot, zijn zoon Emmanuel en dochter Stéphanie niet in de war raken als de natuur haar eigen gang gaat, zoals in het chaotische jaar 2011 in de Loire het geval was. Zij weten wat hun cabernet franc kan en niet kan. Het was weer eens zo’n jaar dat wel omschreven wordt als ‘jaar voor wijnbouwer en oogstmoment’.

Maar laat de familie Caslot nu al driehonderd jaar het domein bestieren en wel vaker met dergelijke uitdagingen van doen te hebben gehad.

Daarom: hun Cuvée Bonn’ Heure 2011 (€ 12,50; De Vier Heemskinderen) ontvouwde zich als een uiterst geslaagde Bourgueil.

Rood, ingetogen fruit. Het zoet van rode gebrande paprika, het zachte, aangename van een vochtig herfstbos dat maar langzaam de warmte van de nazomer wenst prijs te geven. En als slotakkoord de karakteristieke Maarten van Rossem-mopperbittertjes. Noordelijk rood op zijn allermooist.

En dan te bedenken dat Cuvée Bonn’ Heure nog maar hun basis-Bourgueil was. Wie nog gelukkiger wil worden, schakelt nog even op naar Domaine de la Chevalerie ‘Peu Muleau’ uit 2010 (€ 15,40; De Vier Heemskinderen). Ook al geen makkelijk jaar.

Ook daar hadden de Caslots echter geen moeite mee. Hun enige probleem was om iedereen die hun Bourgueils wilde kopen tevreden te stellen.

Maar dat schijnt niet gelukt te zijn.

    • Harold Hamersma