Nadal in topvorm door naar halve finales US Open

Nadal juicht na zijn overwinning op Robredo. Foto AFP/ Emmanuel Dunand

Met groot gemak heeft Rafael Nadal (2) zich geplaatst voor de halve finales van de US Open. In een Spaans onderonsje rekende hij resoluut af met Tommy Robredo, die in de vierde ronde nog Roger Federer uitschakelde: 6-0, 6-2, 6-2.

Nadal kreeg in zijn partij maar weinig tegenstand van Robredo. Die kon tegen een Nadal in bloedvorm geen enkel moment aanspraak maken op de winst. Het duurde liefst 39 minuten voordat hij überhaupt een game pakte. Om aan te geven hoe dominant Nadal dit toernooi speelt: hij heeft nog geen enkele servicegame ingeleverd en kreeg in deze partij zelfs geen enkel breekpunt tegen.

Nadal is dit seizoen ongeslagen op hardcourt (20-0) en heeft maar drie partijen in totaal verloren. Hij won er 58. Negen titels heeft hij al aan zijn indrukwekkende erelijst kunnen toevoegen, waaronder een achtste overwinning op Roland Garros, een record.

Gasquet tegenstander in halve finale

De man die hem moet zien weg te houden uit de finale in New York is Richard Gasquet. De Fransman won na een beduidend slopender partij van David Ferrer (4): 6-3, 6-1, 4-6, 2-6, 6-3.

Gasquet begon aanvallend aan de partij en dat resulteerde in twee relatief gemakkelijk gewonnen sets. De Spanjaard nam vervolgens het initiatief over en trok de stad gelijk. Toen hij de wedstrijd naar zich toe leek te gaan trekken, sloeg hij echter een dubbele fout. Gasquet gaf vervolgens een voorsprong niet meer weg.

De andere twee halve finales bij de mannen worden vandaag gespeeld. Novak Djokovic (1) neemt het op tegen Mikhail Youzhny (21) en Andy Murray (3) tegen Stanislas Wawrinka (9).

Azarenka en Pennetta door bij vrouwen

Bij de vrouwen hebben de Wit-Russische Victoria Azarenka en de Italiaanse Flavia Pennetta zich als laatsten geplaatst voor de halve finales. Azarenka versloeg gemakkelijk de Slowaakse Daniele Hantuchova (6-2, 6-3), Pennetta haar landgenote Roberta Vinci (6-4, 6-1).

De halve finales worden morgen gespeeld. Azarenka en Pennetta staan daarin tegenover elkaar en Serena Williams neemt het op tegen Na Li.