Musea gesloten na Poetin-grappen

Het Museum van de Macht aan de Nevski Prospekt in Sint-Petersburg is nog maar drie weken open en iedereen heeft er al van gehoord. Het was ook wel een stunt, een schilderij ophangen waarop de twee belangrijkste autoriteiten van het land, president Poetin (in onderjurk) en premier Medvedev (in bikini) te zien zijn, terwijl de eerste de laatste door zijn haar kroelt. En dat allemaal aan de vooravond van de G20, de wereldtop die vandaag in Sint-Petersburg begint.

Van kunstenaar Konstantin Altoenin was ook het werk Regenboog Milonov te zien. Een grauwe, norse man, met op de achtergrond de regenboogvlag van de homobeweging. Milonov is Vitali Milonov, de Petersburgse afgevaardigde die de wet tegen homopropaganda bedacht voor zijn stad.

Eigenaar Aleksandr Donskoj zag zijn museum deze week door politie verzegeld worden, evenals zijn erotiekmuseum G-Spot, ook in hartje centrum. Vijf schilderijen werden in beslag genomen, directeur Tatjana Titova werd tweemaal kortstondig gearresteerd.

Het is de wraak van Milonov, vertelde Donskoj gisteren telefonisch, anderhalf uur voordat hij zijn musea weer zou gaan proberen te openen. Op grond van welke wet de musea gesloten zijn? „Geen enkele wet. De politie kwam hier samen met Milonov, het is een persoonlijke zaak voor hem.”

Uit het erotiekmuseum werd een schilderij geconfisqueerd van president Obama en president Poetin, die hun krachten lijken te meten aan de hand van enorme, gekleurde snikkels. Het werk werd gemaakt door Donskoj’s vrouw, kunstenares Vera Donskaja. Er wordt nu onderzocht of het pornografisch is.

Kunst werd vaker verboden onder Poetin, maar het gebeurde nog niet eerder dat particuliere musea afgesloten werden omdat ze provocerende kunst laten zien. Kunstenaar Altoenin is zo geschrokken van de ophef dat hij naar Frankrijk is gevlucht en asiel heeft aangevraagd.