Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Belasting

‘Multinationals weigeren uitnodiging uitleg belastingontwijking’

Foto ANP/ Lex van Lieshout

Multinationals, waaronder Amazon, Ikea en Starbucks, hebben geweigerd in de Tweede Kamer uitleg te komen geven over belastingontwijking via Nederland. Het parlement had de bedrijven gevraagd om volgende week donderdag te komen vertellen waarom zij in Nederland belastingconstructies optuigen. Deze drie bedrijven hebben zonder daarbij een reden te geven telefonisch laten weten niet op de uitnodiging in te gaan.

Dat schrijft De Volkskrant vandaag op basis van informatie van de Griffie.

De Griffie had de uitnodigingen verstuurd. Kamerleden hebben gisteren nog besloten alle bedrijven nogmaals te bellen om ze alsnog over te halen. ‘Een schoffering van het parlement’, noemt GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver het weigeren van de uitnodiging tegenover de krant. Klaver is mede-initiatiefnemer van de hoorzitting:

“Er is een maatschappelijk debat gaande over belastingontwijking. Het is een kwalijke zaak als de bedrijven die de motieven kunnen toelichten, verstek laten gaan.”

“Geen reden voor bredere discussie”

Starbucks laat in een reactie aan De Volkskrant weten dat het geen reden ziet “een bredere discussie over belastingen te voeren”. Ikea voelt zich ook niet aangesproken en Amazon gaf aan de krant gisteren geen reactie.

De krant bericht verder dat ook de Promogroep, het bureau dat The Rolling Stones helpt bij de belastingaangifte in Nederland, geen gevolg gegeven heeft aan de uitnodiging. Alleen trustkantoor TMF komt volgende week naar de Tweede Kamer om motieven te geven voor de belastingontwijking.

Brievenbusfirma’s om belasting te drukken

Starbucks en Ikea hebben Nederlandse brievenbusfirma’s waarmee ze de belasting drukken. Ikea heeft een stichting waarin het zijn merkenrechten heeft ondergebracht. Starbucks heeft zijn logo in Nederland gedeponeerd. Ook zijn koffie-inkoop gaat via Nederland. Zo drukt het bedrijf belastingen in Groot-Brittannië.

Onze politiek redacteur Erik van der Walle legt uit dat het opmerkelijk is dat de multinationals geen gehoor geven aan de uitnodiging:

“Wat ze doen, is niet illegaal. Daarnaast hóeven ze niet in te gaan op het verzoek, maar een uitnodiging weigeren van het hoogste politieke orgaan in het land om uitleg te komen geven, is wel apart. Ze willen waarschijnlijk niet dat hun belastingpraktijken bij een bredere discussie worden betrokken.”

Internationale discussie

De discussie over belastingontwijking kwam vorig jaar op gang naar aanleiding van een soortgelijke hoorzitting in Groot-Brittannië met Amazon en Starbucks. Vooral de koffieketen kreeg internationaal veel kritiek, omdat die nauwelijks belasting betaalde dankzij een speciale constructie via Nederland. Starbucks beloofde vervolgens meer belasting te betalen. Die affaire heeft ervoor gezorgd dat de G20 zich deze week onder andere over belastingroutes buigt.

Ook Apple ligt onder vuur, vanwege “twijfelachtige belastingpraktijken”: het bedrijf zou in Ierland drie dochterondernemingen hebben gevestigd, maar nergens belastingverplichtingen hebben. Zo betaalde Apple over 44 miljard dollar aan internationale winsten geen belasting, bleek uit een rapport.

Nederland is een belangrijke spil wereldwijd. Jaarlijks stromen honderden miljarden nagenoeg belastingvrij door Nederland.