Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Meerjarige celstraffen geëist voor ‘zeer gewelddadige roof’ Monstrans

Een van de daders loopt met gestolen voorwerpen in het museum Catharijneconvent. Twee nog onbekende personen sloegen de vitrines kapot en roofden kostbare tentoongestelde monstrans.
Een van de daders loopt met gestolen voorwerpen in het museum Catharijneconvent. Twee nog onbekende personen sloegen de vitrines kapot en roofden kostbare tentoongestelde monstrans. ANP / Evert Kronemeijer

In de Utrechtse rechtbank zijn vanmiddag celstraffen van vier en vijf jaar geëist tegen de verdachten in de roofzaak van een kostbare monstrans. Het achttiende eeuwse stuk werd in januari dit jaar uit museum Catharijneconvent weggehaald.

De officier van Justitie eist zware straffen omdat de rovers in januari op klaarlichte dag een vitrine aan stukken sloegen waar het stuk in stond. De kostbare monstrans werd voor de ogen van museumbezoekers weggenomen. De eis van het OM, die de verdachten “blinde hebzucht” verwijt, is dan ook tegen twee verdachten een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vijf jaar. De derde hoorde vier jaar tegen zich eisen. Verdachte nummer vier verschijnt op een later tijdstip voor de rechter, meldt RTV Utrecht.

Het kunstvoorwerp werd drie weken na de roof teruggevonden. In mei keerde de monstrans terug in het Utrechtse museum.

Niet alle diamanten teruggevonden

Drie verdachten van 21, 25 en 35 jaar werden gesnapt toen ze de monstrans in hun auto wilden leggen. Het stuk was zwaar beschadigd. Een vierde verdachte werd later middels DNA-onderzoek opgespoord. Inmiddels staat de monstrans weer, gerestaureerd en wel, in het Catharijneconvent. Een deel van de honderden diamanten die in het stuk verwerkt waren ontbreekt echter nog.

De monstrans, waarin geconsacreerde hosties worden getoond in de katholieke kerk, heeft een verzekerde waarde van 250.000 euro. Eerder werd bekend dat het meest kostbare deel van het object was achtergebleven in het museum. De monstrans was geleend van de Heilige Drie-eenheid in Amsterdam.