De twee petten van burgemeester Broertjes

Sommige gemeenteraadsleden in Hilversum moesten gisteren even knipperen met hun ogen. Een oproep van burgemeester Pieter Broertjes om te demonstreren tegen de voorgenomen bezuinigingen op de publieke omroep? Een ongebruikelijke actie, vonden sommigen.

In zijn brief schrijft Broertjes dat de werkgelegenheid in het geding is nu het kabinet 100 miljoen euro wil bezuinigen bovenop de voorgenomen 200 miljoen. „Hilversum is de mediastad van Nederland. De publieke en commerciële omroepen huizen in onze gemeente. Vele mensen werken hier in de mediasector.” Op 9 oktober stuurt Broertjes een bus naar het Malieveld zodat raadsleden, collegeleden en ambtenaren steun kunnen betuigen aan de publieke omroep.

De oproep is opmerkelijk omdat Broertjes in een commissie zit die de regering adviseert over de toekomst van diezelfde publieke omroep. Is zijn actie wel te verenigen met die functie? „Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik voorstander ben van een sterke publieke omroep”, zegt Broertjes. „Ik zit in die commissie omdat ze mijn mening wilden horen.”

Arno Korsten, honorair hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit Maastricht, spreekt van „een verdedigbare stap”. „Broertjes is het boegbeeld van Hilversum. Als hij niets had ondernomen had hij misschien het verwijt gekregen dat hij zijn invloed als commissielid niet aanwendt.”

Inge Brakman, voorzitter van de adviescommissie, vindt Broertjes’ actie „niet heel handig”. „Maar hij zit in de commissie als mediakenner en oud-hoofdredacteur van de Volkskrant en niet als burgemeester”, onderstreept zij.