Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Koningshuis

Jan Snoek wordt speech-schrijver van Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander is het eerste staatshoofd dat een eigen speech-schrijver krijgt.
Koning Willem-Alexander is het eerste staatshoofd dat een eigen speech-schrijver krijgt. Foto ANP / Lex van Lieshout

Koning Willem-Alexander krijgt een eigen speech writer. Dat wordt Jan Snoek (50), nu nog werkzaam bij de luchthaven Schiphol. Snoek was eerder speechschrijver voor onder andere oud-premier Jan Peter Balkenende (CDA) en de voormalig ministers Camiel Eurlings (CDA) en Annemarie Jorritsma (VVD).

Het is voor het eerst dat het staatshoofd een eigen speech-schrijver krijgt. Onder bijvoorbeeld Beatrix en Juliana was de functie van Snoek niet bij één persoon geconcentreerd, maar deden diverse functionarissen van het Hof het erbij. De Rijksvoorlichtingsdienst brengt het nieuws over de aanstelling van Snoek later vandaag naar buiten. Hij begint per 1 oktober.

De RVD beklemtoont dat Snoek meer gaat doen dan toespraken schrijven. Een woordvoerder zegt:

“Hij wordt één van de nieuwe persoonlijke adviseurs van de koning, en heeft in die rol een breder takenpakket dan alleen toespraken schrijven. Zo zal hij zich ook bezighouden met het overzicht van activiteiten van leden van de koninklijke familie en met het opstellen van brieven van de koning.”

In De nieuwe wereld achter Postbus 51 (2001) noemt Snoek de speech „een communicatie-instrument met grote mogelijkheden”. Doorslaggevend is volgens hem of de spreker het verhaal vertelt alsof hij het zelf geschreven heeft. Nergens mag uit blijken dat iemand als hij er dagenlang aan heeft zitten schaven.