Inflatie in augustus gedaald naar 2,8 procent, grootste huurstijging sinds ’94

De inflatie is in augustus met 0,3 procent gedaald, naar 2,8 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In juli was de inflatie nog 3,1 procent. De daling komt vooral door de prijsontwikkeling van benzine.

Illustratie rond de krimpende woningmarkt. Foto ANP / Lex van Lieshout

De inflatie is in augustus met 0,3 procent gedaald naar 2,8 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In juli was de inflatie nog 3,1 procent. De daling komt vooral door de prijsontwikkeling van benzine.

Benzine was in augustus bijna twee cent goedkoper in vergelijking met augustus vorig jaar. Naast benzine drukte de prijsontwikkeling van kleding en pakketreizen naar het buitenland ook de inflatie. De inflatie in Europa zakte in augustus naar 1,3 procent, dat is 0,3 procent lager dan in juli.

Grootste stijging huurprijs sinds 1994

Daarnaast meldt het CBS ook dat in juli de grootste huurstijging sinds 1994 plaatsvond, met een gemiddelde stijging van 4,7 procent. Dit kwam door een hogere inflatie in 2012, maar was daarnaast ook afhankelijk van de inkomensklasse van de bewoners. Ten slotte loopt de huurstijging van juli 2013 niet evenredig over de inflatie van 2012, deze ligt 2,2 procent hoger.

Voorgaande jaren kwam de huurstijging gemiddeld 0,3 procent hoger uit dan de inflatie. Het is voor het eerst sinds 1994 dat de stijging meer dan twee procent bedraagt.

BTW-verhoging vorig jaar

In oktober vorig jaar werd de btw verhoogd van 19 naar 21 procent. Door deze en andere hogere belastingtarieven werden voedsel, diensten en industriële goederen, waaronder energie, duurder. Het effect hiervan op de inflatie bedroeg een procentpunt.

    • Nando Kasteleijn