‘Ik miste de tastbare resultaten’

Is civiel ingenieur en werkte bij een bank. Keerde na vier jaar terug naar zijn vakgebied en werkt nu bij bodemonder- zoeksbedrijf Fugro.

Arnoud van den Berge: „Iedereen wilde de consultancy in” Foto Olivier Middendorp

‘Ik heb altijd een passie voor cijfers gehad. Ik was goed in wis- en natuurkunde, maar niet het type supertechneut dat al van jongs af aan wilde sleutelen aan motoren.

Ik studeerde af in het waterloopkundig laboratorium in Delft. Interessant qua inhoud, maar veel introverte types. Ik vond het er saai. Ik ging op wereldreis en hoorde bij terugkeer dat er in het bedrijfsleven wat traineeships aankwamen met de focus op het binnenhalen van talent en de belofte om getraind te worden voor toekomstig management. Het was rond de eeuwwisseling. Iedereen wilde de consultancy in. Het grote geld, de snelle auto’s. Vrij veel mensen om mij heen zagen meer carrièremogelijkheden in finance. Die hoefden niet zo nodig meer de techniek in.

De grote bedrijven kwamen ook in Delft zoeken met het verhaal: als je hersens het goed doen dan maakt het niet uit wat ze je geleerd hebben, wij leren je wel iets waardevols. Ik hoorde dat ze bij ABN Amro een nieuwe afdeling aan het opzetten waren waar nieuwe financiële producten werden ontwikkeld. Ik mocht meebouwen aan zulke producten en vond het fantastisch. Je werd er zowel qua opleidingen als qua beloning in de watten gelegd. The sky was the limit. Dat prikkelde je ego.

Maar wat je ook doet in de financiële wereld, het is niet tastbaar. Het zijn allemaal data in de computer. Ondertussen hoorde ik van vroegere studiegenootjes over de dingen die zij ontwierpen. Zij stonden met laarzen aan op de bouwplaats en bouwden een viaduct. Zij gingen aan het eind van de dag naar huis met het gevoel: ik heb echt iets neergezet. Ik ging iedere dag in pak naar kantoor en vroeg me aan het eind van de dag af wat ik nu eigenlijk had bereikt. Ik begon de tastbare resultaten te missen.

Nadat ik vier jaar uit de techniek was dacht ik: als ik ooit terugwil moet het nu, anders nemen ze me nooit meer aan. Na twaalf jaar ben ik nog steeds blij dat ik weer naar mijn oorspronkelijke vakgebied ben geswitcht. Maar ik ken er weinig uit de financiële wereld die mij hebben nagedaan.”