Ik heb vandaag al vijf salamanders gezien

Babette Roelantschap heeft een tuinhuisje voor de rust.

Babette Roelantschap (43) heeft sinds een paar weken een tuinhuisje in Amsterdam. Vier dames zijn er aan het schilderen, schuren en klussen.

„Ja, dit zijn vriendinnen want het schoot niet op. Bovendien doen ze dingen die ik zelf niet kan. Wanneer is een balk rot? Wat kun je aanstippen, wat moet je vervangen? En hoe zit het met de zonne-energie?”

Ze komt – met toestemming van haar werkploeg – even zitten. „Ik ben hartstikke blij met dit huisje, ik woon met mijn achtjarige zoon in Amsterdam-Oost, zonder balkon. En het is best grappig om met je pannen en schalen naar het Oosterpark te lopen voor een picknick, maar ik kom zelf uit een dorp en de behoefte aan een eigen tuintje was heel groot. Als ik hier aan kom fietsen, lijkt het net een bospad.” Haar stem schiet omhoog: „En dan denk ik, daar staat mijn huisje!”

De schuurmachine jakkert boven het gesprek uit. De vriendinnen werken door.

„De vorige eigenaar had enorme hekken om de vijver geplaatst vanwege een klein kind. Alles was dichtgetimmerd. Ik heb de hele handel weggehaald en toen bleken er oranje en grijze vissen in te zitten. En kikkers en salamanders. Ik heb vandaag al vijf of zes salamanders gezien, daar word ik zo gelukkig van.

„Ja, groente verbouwen vind ik wel een mooie gedachte, maar dan moet je er ook echt tijd en energie in willen steken. Ik heb dit huisje juist genomen omdat ik er rust en plezier aan wil beleven. Dan moet je niet meteen zeggen: ik wil dit en ik wil dat en ik wil een moestuin. Misschien als ik ouder ben en meer tijd heb. Haha, dan zal ik er eerst maar eens wat boeken over lezen…”

Vanuit een tuin verderop klinkt ineens harde muziek. „Nou?”, zegt Babette, „dat heb ik nooit eerder gehoord”.

Ze pakt haar kwast weer op: „We willen vandaag alles verven. Eigenlijk is het geen tuinhuisje. Het is een zomerhuisje. Een echt zomerhuisje.”