Hun hoop blijft overeind, ook ná Utøya

VPRO Import: Bravehearts

Ned.2, 00.05-01.30u.

De Noorse filmmaakster Kari Anne Moe maakte in 2011 een documentaire over vier jongeren met politieke ambities. Ze koos er vier uit: Sana, een jonge moslima, lid van de Jonge Socialisten, de conservatieve Haakon, Henrik, die tot de rechts-populistische Vooruitgangspartij behoort, en Johanne, die zich inzet voor de regerende Arbeiderspartij.

Assertieve jongeren, met een optimistische kijk op de toekomst. Moe volgt het viertal in de debatten voor de schoolverkiezingen, in Noorwegen serieus aangepakt en gezien als barometer voor de ‘echte’ verkiezingen.

En dan verandert de documentaire halverwege van toon. Moe volgt Johanne op haar vrolijke vakantiekamp van de Arbeiderspartij op het eiland Utøya. Kort na het vertrek van Moe en haar camerateam arriveert Anders Breivik op het eiland. Nadat hij een bom heeft laten afgaan in het centrum van Oslo, waar acht mensen bij omkomen, reist hij af naar Utøya. Daar schiet de 32-jarige rechts-extremist in een rustig tempo koelbloedig 69 jongeren neer.

Ineens is alles anders. Niet alleen voor Johanne, die het bloedbad overleeft, maar ook voor de andere drie. Vooral voor Henrik, als vertegenwoordiger van de partij waar ook Breivik lid van was. De ambities – en hoop – van het viertal blijven echter overeind staan.