Hij lijkt dan toch te komen: ‘PvdA geeft groen licht voor aanschaf JSF’

Een JSF op vliegbasis Volkel ttijdens de jaarlijkse Luchtmachtdagen.
Een JSF op vliegbasis Volkel ttijdens de jaarlijkse Luchtmachtdagen. ANP / Bas Czerwinski

De PvdA staakt het verzet tegen de aanschaf van de Joint Strike Fighter als opvolger van het gevechtsvliegtuig F-16, meldt de NOS. Twee weken geleden zei ex-Kamerlid Désirée Bonis in NRC Handelsblad al dit “overduidelijk” was.

Bonis, medio juni uit de fractie gestapt, zei op 24 augustus in NRC al dat tussen de coalitiepartners reeds op het hoogste niveau was afgesproken dat Nederland dit najaar definitief zal kiezen voor de JSF. Defensie zou echter eerst nog met een visie moet komen over de toekomst van de krijgsmacht.

“Het is reeds nu overduidelijk dat de JSF er komen gaat. Het is, wederom, een concessie van de PvdA aan de VVD.”

‘Mogelijk deze maand al besluit’

De NOS schrijft vandaag op basis van anonieme bronnen dat het kabinet nu mogelijk nog deze maand een besluit neemt. De PvdA was altijd kritisch over de JSF terwijl huidig coalitiepartner VVD voor is. Beide partijen hebben afgesproken dit jaar een besluit te nemen.

Inmiddels zou de PvdA ervan overtuigd zijn dat er geen betere alternatieven zijn voor de JSF. Aanschaf is daarmee onvermijdelijk geworden. Geen nieuwe straaljager aanschaffen is voor de PvdA geen optie.

Vliegende Fyra

Wel is de Algemene Rekenkamer nog bezig met berekeningen over de JSF. Als de Rekenkamer concludeert dat voor de beschikbare budget van 4,5 miljard euro veel minder dan dertig tot veertig toestellen kunnen worden gekocht, zou dat nog roet in het eten kunnen gooien.

SP-leider Emile Roemer noemt de opstelling van de PvdA onbegrijpelijk. “Een jaar geleden hebben we nog samen met de PvdA een motie ingediend om met de JSF te stoppen. Nu draaien ze wederom als een blad aan de boom”, zei hij in het Radio 1 Journaal. Roemer blijft erbij dat de JSF een ‘vliegende Fyra’ is die Nederland niet moet willen. Roemer wil opheldering van premier Mark Rutte (VVD) over de besluitvorming over de JSF.

De jarenlange worsteling over de JSF: