Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Grootste leverancier varkensvlees fraudeert met Beter Leven-kenmerk’

Oud-minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bij de onthulling van het Beter Leven-kenmerk in 2007. Hoe meer sterren een product heeft, hoe diervriendelijker het is geproduceerd.
Oud-minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bij de onthulling van het Beter Leven-kenmerk in 2007. Hoe meer sterren een product heeft, hoe diervriendelijker het is geproduceerd. Foto ANP/ Ed Oudenaarden

De grootste leverancier van varkensvlees in Nederland, VION, fraudeert met het Beter Leven-kenmerk van de Dierenbescherming. Dat zeggen medewerkers van het bedrijf vanavond in een uitzending van het VARA-programma Zembla, meldt het programma.

Vlees met een Beter Leven-kenmerk moet voldoen aan diervriendelijkheidseisen van de Dierenbescherming en is daardoor duurder dan gewoon vlees. Het wordt onder meer geleverd aan Albert Heijn, PLUS en Unilever. Medewerkers van VION verklaren volgens het programma dat dagelijks gewoon varkensvlees wordt verpakt als Beter Leven-vlees. De afnemers zouden hier niets van weten.

Gewoon vlees gemengd met Beter Leven-vlees

Als de vraag naar Beter Leven-vlees hoger is dan het aanbod, zouden leidinggevenden opdracht geven gewoon vlees bij te mengen. Dat zou dagelijks met allerlei soorten vlees gebeuren. Vroeger gaf het bedrijf soms aan niet te kunnen leveren, maar omdat het nu in zwaar weer verkeert, wordt altijd aan de vraag voldaan, ook als er eigenlijk geen Beter Leven-vlees is.

Controleurs van de Dierenbescherming zouden om de tuin worden geleid. Voordat die naar binnen gaan, moeten zij zich melden bij de receptie. Dan worden alle afdelingen ingeseind en wordt alles op orde gebracht.

‘VION strafrechtelijk vervolgen’

De werknemers durven volgens het programma alleen anoniem hun verhaal te doen, uit vrees hun baan te verliezen. Hun verklaringen zijn onafhankelijk van elkaar opgenomen en zijn volgens het programma consistent. Directeur van de Dierenbescherming Frank Dales reageert geschrokken. Hij vindt volgens het programma dat VION strafrechtelijk moet worden vervolgd.

VION stelt in een reactie aan Zembla mee te werken aan alle keuringen. Ook stelt het bedrijf dat geen van de beschuldigingen via de klokkenluidersregeling bij de leiding is gemeld. FNV-bestuurder John Klijn stelt volgens Zembla dat werknemers die op misstanden wijzen te horen krijgen dat dat hun taak niet is:

“Iedereen die wat lelijks over zijn baas zegt, gaat er linksom of rechtsom uit.”

Dinsdag meldde Zembla al dat op veel consumptievlees ziekteverwekkende bacteriën als de E.coli-bacterie zitten. De inhoud van de darmen zou bij het slachten op het karkas terecht komen. Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) riep keurmeesters die in slachthuizen misstanden tegenkomen gisteren op zich bij haar te melden. Ook kondigde ze aan in gesprek te gaan met de vee- en vleessector.

Update 11.55: VION laat in een reactie tegenover de NOS weten dat de beschuldiging niet herkenbaar is. Het bedrijf krijgt van Zembla geen inzicht in de beschuldigingen, dus het weet niet om welke informatie het gaat. Via de interne klokkenluidersregeling is er nooit informatie binnengekomen.

“Als wij het Beter Leven-vlees dat wij niet kunnen verkopen in het normale circuit moeten verkopen, waarom zouden wij dan het reguliere vlees gebruiken. Er is geen enkele reden, wij gaan daar integer mee om. Wat de klanten krijgen, moet kloppen en daar staan wij voor.”

De aflevering van Zembla ‘Sjoemelen met vlees’ is vanavond te zien op Nederland 2 om 21.10. (Novum)