G20 over militair ingrijpen in Syrië. Slaat Obama een publicitaire slag?

Bron Cagle Cartoons

Vandaag en morgen spreken de regeringsleiders van de machtigste landen, de G20, over een eventuele Amerikaanse aanval op Syrië. Welke landen krijgt Obama achter zich en welke bewijzen tegen Syrië legt Kerry op tafel? En niet onbelangrijk: wat is de reactie van gastheer Poetin op dit alles?

Het programma

In Sint-Petersburg zijn er vandaag en morgen maar liefst drie bijeenkomsten. Er is de officiële topconferentie van de G20, er is een officieuze wandelgangentop en er is een schaduwtop.

Buitenlandredacteur Hubert Smeets vandaag in nrc.next:

“De schaduwtop is voor veel Russen het interessantst. Obama heeft aangekondigd buiten kantooruren ook mensenrechtenactivisten te willen ontmoeten. Nikolaj Aleksejev, de man achter de eerste Gay Pride in Moskou, is daarom gisteren op weg naar Sint-Petersburg gegaan.

“De formele top lijkt het enige programmaonderdeel van de G20 waar Poetin en Obama, tegenpolen in Sint-Petersburg, elkaar zouden moeten kunnen vinden. In het Konstantinovski Paleis, iets buiten de stad, is onder meer een plan aan de orde om actie te ondernemen tegen belastingontwijking via fiscale paradijzen zoals de Kaaimaneilanden.

“Alle ogen zijn gericht op de officieuze en belangrijkste top in Sint-Petersburg, die over de eventuele sancties tegen het bewind van Assad in Syrië. Daar is de consensus vooralsnog ver te zoeken.”

De agenda

Vandaag:
Middag: werksessie met regeringsleiders over groei en de wereldeconomie.
Avond: diner met alle regeringsleiders over duurzame ontwikkeling.

Vrijdag:
Ochtend: sessie over investeren in groei en banen.
Groepsfoto van alle leiders
Middag: werklunch over groei en handel.
Namiddag: persconferentie met gezamenlijke verklaring.

Voor of tegen inval in Syrië?

Openlijk voor:
Verenigde Staten, Frankrijk, Turkije en Saoedi-Arabië.

Waarschijnlijk voor:
Canada, Mexico, Duitsland, Italië, Japan, Zuid-Korea en Australië.

Niet uitgesloten:
Rusland sluit deelname aan een militaire operatie niet uit, maar vindt een besluit daartoe van de Veiligheidsraad noodzakelijk.

Tegen:
China is tegen een internationale interventie. Ook het Britse Lagerhuis is tegen een militaire aanval; Cameron is voor maar kreeg het parlement vorige week niet mee.

Bron Cagle Cartoons

Obama versus Poetin

De positie van Rusland is duidelijk: militair ingrijpen in Syrië zonder toestemming van de VN-Veiligheidsraad is niet aan de orde. Tenzij er onomstotelijk bewijs is dat het regime van Assad gifgas gebruikte, aldus Poetin.

Smeets:

“Ik heb het gevoel dat Obama en Poetin elkaar totaal niet mogen. Zelfs een bilaterale ontmoeting zit er vandaag en morgen niet in. Maar Poetin is natuurlijk wel gastheer van de top en in die rol kan hij zich geen onbetamelijke grofheden veroorloven. Daar zou Obama misschien weleens van kunnen profiteren.”

Wat gaat Kerry aan bewijzen presenteren?

Vandaag werd bekend dat VN-gezant voor Syrië, Lakhdar Brahimi, ook is afgereisd naar St. Petersburg. Hij zal morgen aanschuiven bij het ontbijt met de ministers van Buitenlandse Zaken. Smeets:

“Ik ben benieuwd wat de bijdrage van Brahimi gaat zijn. Ook interessant is de rol van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, die al heeft aangekondigd dat hij een en ander zal gaan presenteren. Eerder deze week zei Kerry al: ‘laten we hopen dat de top Poetin van gedachten doet veranderen als de president het bewijsmateriaal op tafel legt’.”

Bron Cagle Cartoons

‘Obama kan een kleine publicitaire slag slaan’

Volgens Smeets kan Obama misschien een kleine publicitaire slag slaan, als hij alle landen achter zich krijgt, op China en Rusland na.

“Landen als India, Brazilië, Zuid-Afrika, Indonesië en Argentinië zijn misschien vooral geïnteresseerd in gesprekken over monetaire zaken of de aanpak van belastingontwijking. Maar hoe hartstochtelijk zijn hun opvattingen over een interventie in Syrië? En welke consequenties verbinden ze daaraan? Als deze landen het uit desinteresse laten bij gemor, dan kan Obama in Sint-Petersburg een kleine publicitaire slag slaan: door het beeld te scheppen dat, als het gaat om steun aan Assad, de verhouding eigenlijk 18-2 (Rusland en China) is.”

Een kleine publicitaire slag. Meer valt er niet van deze top te verwachten. De G20 is immers geen besluitvormend orgaan, het is slechts een overleggroep.

De locatie

Rusland ontvangt de machtigste landen in het indrukwekkende Konstantinovski Paleis in St. Petersburg, een van de paleizen die tsaar Peter de Grote liet bouwen. Begin 2000 was het bouwwerk nog een uitgewoonde ruïne, een catacombe vol daklozen en junkies. Later werd het paleis voor een bedrag tussen de 70 en 300 miljoen dollar omgebouwd tot een modern conferentieoord.

Hier vindt het allemaal plaats. Het Konstantinovski Paleis in St. Petersburg. Foto AP

    • Marije Willems