Fotografen die het bijzondere zien in het alledaagse

Wout Berger, When I open my eyes, 120 × 150 cm

De titel van de nieuwe tentoonstelling bij Galerie Witteveen is een vraag. Bestaat het bijzondere in het alledaagse? Een kind weet het antwoord: uiteraard bestaat dat. Het alledaagse is een verzameling wonderen waaraan we gewend zijn geraakt. Maar dit is een galerie, het antwoord wordt in kunst gegeven. Witteveen toont werk van drie fotografen die doodgewone dingen vereeuwigen: Henze Boekhout, Wout Berger en Noor Damen.

Het idee is natuurlijk dat zij die gewone dingen zodanig in beeld brengen dat de bijzonderheid ervan zichtbaar wordt. Dat heeft allereerst met onderwerpkeuze en kadrering te maken. Henze Boekhout maakte bijvoorbeeld een foto waarin de vorm van een gesnoeide buxushaag en de vorm van een donkere schaduw op die haag samensmelten tot een nieuwe vorm. Je ziet niet meteen waar je naar kijkt, en daardoor kijk je langer. Boekhout verbijzondert het alledaagse ook door onverwachte combinaties te maken. Hij toont naast elkaar foto’s van een zwamachtig grijs beeld in een park, een grillig grijs beeld in een Gentse kerk, dunne takken waar grillige klodders sneeuw op hangen en de onderkant van een boomstam waar klodders schaduw tegenaan liggen. Samen zijn ze sterk.

Wout Berger fotografeert elke ochtend het uitzicht vanuit zijn huis. Nu is dat van zichzelf eigenlijk al een onalledaags uitzicht. Hij woont namelijk vlak aan het IJsselmeer. Dat levert kippenvelbeelden op van water en lucht, ochtendgloren, mist of weerspiegelingen. Moeilijker maakt Berger het zich met wilde bloemen die tamelijk ver uiteen op een zanderige grond staan. Maar daar maakt hij haarscherpe close-ups van, zacht van kleur en licht. De bijzonderheid wordt hier door de techniek veroorzaakt.

Alleen bij Noor Damen wil het niet zo lukken. Het lijkt of ze minder scherp kijkt dan de andere twee, en ook minder scherp fotografeert. Haar foto’s van honden en kinderen zijn domweg te gewoon. Wel alledaags, maar niet bijzonder. Tenzij je er graag iets bijzonders in wilt zien, maar dan kun je net zo goed naar de alledaagse werkelijkheid kijken. Daar heb je geen fotograaf voor nodig.