ECB houdt rente 0,5 procent - Draghi: optie renteverlaging blijft open

Draghi tijdens persconferentie ECB. Foto EPA / Anne Dedert

Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank (ECB) is heel voorzichtig over het huidig herstel van de eurozone. Hij wil dan ook alle opties openhouden, ook eventuele renteverlaging. Dat zei hij tijdens een persconferentie van de ECB.

Draghi:

Het bestuur bevestigt dat het de belangrijkste ECB-rentes voor een langere periode op het huidige of op een lager niveau zal houden.

Draghi drukt optimisme eurozone

Volgens Hanneke Chin A Fo, economie-redacteur voor NRC Handelsblad, wijst dit erop dat Draghi het enthousiasme in de eurozone wil temperen:

Draghi is erg voorzichtig met enthousiasme over het herstel van de eurozone. Het herstel is op dit moment zo pril dat hij alle opties wil openhouden. Dat betekent dus ook dat het mogelijk is dat de rente verder wordt verlaagd. Al bestaat er onder economen scepsis over de zin daarvan, het is dan ook meer een symbolische maatregel om aan de financiële markten te laten zien dat de ECB waar nodig actie onderneemt.

Rente-stand

Eerder vandaag werd bekend dat de ECB de rente laat staan op 0,5 procent. Dit renterecord werd in juli doorgevoerd.

    • Nando Kasteleijn