‘Drink it fast, drink it slow, but touch the toe’ - man slikt teen door

De volgende scene lijkt onwaarschijnlijk, maar is al 52 duizend keer voorgekomen. Klant komt binnen in hotelbar. Hij bestelt de lokale specialiteit, de ‘sourtoe cocktail’. Het drankje dat hij voor zich krijgt, moet in één keer op. In het glas zit een smaakmaker: een teen. Een menselijke teen. Dit gebeurde zo’n dertig keer per avond, jaar na jaar na jaar, totdat iemand de teen onlangs doorslikte.

De teen. Foto International Business Times.
De teen. Foto International Business Times. De teen. Foto International Business Times.

De volgende scene lijkt onwaarschijnlijk, maar is al 52 duizend keer voorgekomen. Klant komt binnen in hotelbar. Hij bestelt de lokale specialiteit, de ‘sourtoe cocktail’. Het drankje dat hij voor zich krijgt, moet in één keer op. In het glas zit een smaakmaker: een teen. Een menselijke teen. Dit gebeurde zo’n dertig keer per avond, jaar na jaar na jaar, totdat iemand de teen onlangs doorslikte.

Goed. Pauze. We snappen dat u na deze informatie even tijd nodig heeft om te beseffen wat u precies gelezen heeft. Een cocktail met een teen erin?

De ‘sourtoe cocktail’ is een traditioneel drankje in Dawson City, een klein stadje in het noordwesten van Canada. Het telt minder dan tweeduizend inwoners. De traditie gaat terug tot de jaren zeventig, toen binnenvaartkapitein Dick Stevenson de ‘Surtoe Socktail Club’ stichtte. Zo gaat de legende althans.

De teen wordt “gemummificeerd” in zout, alvorens hij in het drankje verdwijnt. Daarna spreekt de barman van dienst, ook wel ‘toe captain’ genoemd, de volgende woorden tot de klant:

“You can drink it fast, you can drink it slow, but your lips must touch the toe.”

Degene die het drankje drinkt - het kan champagne zijn, maar ook whisky wordt aangeraden - krijgt als herinnering een certificaat mee. Om te bewijzen dat het écht is gebeurd, een dode teen raken met je lippen.

‘Where’s the toe?

Er staat een boete van vijfhonderd dollar op het inslikken van de teen, meer bedoeld als afschrikmiddel dan als serieuze maatregel. Maar anderhalve week geleden kwam er een onbekende man binnen, bestelde het drankje, slikte de teen door en legde vijfhonderd dollar op de toonbank, aldus de dienstdoende ‘toe captain’ van de avond tegen The Star:

“This guy popped it in his mouth… takes $500 out of his pocket and slams it on the table and starts walking away. I said, ‘Where’s the toe?’ and he said, ‘I swallowed it’… I was shocked.”

Volgens International Business Times was het niet de eerste keer dat er een teen werd doorgeslikt - er zouden al meer dan acht tenen doorheen zijn gegaan. Het lukte de bar elke keer weer een nieuwe teen te bemachtigen. Een teen zou zijn gedoneerd na een ongeluk met een grasmaaier.

De bar is nu weer hard op zoek naar een nieuwe teen, laat de ‘toe captain’ weten. Als die gevonden is, wordt de boete voor het inslikken ervan verhoogd naar 2500 dollar.

    • Mirjam Remie