Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Duurzaamheid

De twintig meest vervuilde plekken in Nederland volgens Milieudefensie

De Javastraat in Den Haag heeft de ongezondste lucht van Nederland.
De Javastraat in Den Haag heeft de ongezondste lucht van Nederland. Foto ANP / Robin Utrecht

De Javastraat in Den Haag heeft de ongezondste lucht van Nederland. Uit metingen die een halfjaar op 101 locaties in heel Nederland zijn gehouden blijkt dat de luchtkwaliteit daar het slechtst is, meldt Milieudefensie vandaag.

Utrecht is niet in de metingen meegenomen.

Verkeer is een belangrijke oorzaak van de luchtvervuiling in de grote steden. De twintig meest vervuilde plekken liggen volgens de milieuorganisatie rond drukke verkeersaders in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Maastricht. In de Haagse Javastraat ligt de concentratie stikstofdioxide op 51,3 microgram per kubieke meter, terwijl de Europese norm veertig microgram per kubieke meter is, meldt persdienst Novum.

De ‘s Gravendijkwal in Rotterdam staat met 46,9 microgram op de tweede plaats. Op de derde plaats staat de Raamweg in Den Haag met 45,1 microgram.

Bron Milieudefensie

Update: Dat de Javastraat in Den Haag als vuilste straat uit de bus komt, betekent niet dat dit daadwerkelijk de vuilste straat van Nederland is. De metingen werden verricht door zestig bewonersgroepen in drukke gebieden. Van alle plaatsen waar bewoners zelf de luchtkwaliteit hebben gemeten, is de Javastraat de vuilste.

Het meten gaat nog door om zo een beeld over een heel kalenderjaar te krijgen. Gemeenten moeten volgens campagneleider Verkeer bij Milieudefensie Ivo Stumpe meer doen om de luchtvervuiling aan te pakken.

De metingen werden gedaan met buisjes die stikstof opvangen.

In 2009 werd het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit ingevoerd. In dit programma werken het Rijk, de provincies en gemeenten samen voor betere luchtkwaliteit. Hier is te volgen hoe de luchtkwaliteit in Nederland zich ontwikkelt.