Deze ex-’slaaf’ maakte een webserie van de rare dingen die mensen haar vroegen

“Reageerde u op een advertentie in de krant?”. “Waarom gaat u niet gewoon naar school?” Actrice Azie Mira Dungey kreeg in haar tijd als ‘slaaf’ van president George Washington in een ‘living history’-museum behoorlijk wat domme vragen. Die zijn nu verwerkt tot Ask a Slave, een comedyserie op YouTube.

Actrice Azie Mira Dungey als 'huishoudster' Lizzie Mae Still via YouTube

“Reageerde u op een advertentie in de krant?”. “Waarom gaat u niet gewoon naar school?” Actrice Azie Mira Dungey kreeg in haar tijd als ‘slaaf’ van president George Washington in een ‘living history’-museum behoorlijk wat domme vragen. Die zijn nu verwerkt tot Ask a Slave, een comedyserie op YouTube.

Op de plek waar president Washington ooit zijn Mount Vernon-plantage had, gaan acteurs als onderdeel van het museum nu volledig in historische rollen op, om bezoekers een goed beeld te geven van de geschiedenis. De serie van Dungey is gebaseerd op echte gesprekken aan de hand van echte vragen, al is dat soms moeilijk te geloven wanneer je de vragen hoort die ze als slaaf Lizzie Mae voorgelegd kreeg:

Aflevering 1:

In een interview vertelt Dungey hoe de serie tot stand kwam:

“De aanzet tot de serie kwam van vrienden en familie. Ik vertelde ze verhalen over de rare, verontrustende of grappige gesprekken die ik met bezoekers had, waarna we ofwel lachten of ongelofelijk boos werden samen (vaak beide). Ze moedigde me aan om ze op te schrijven, waarna ik dit ben gaan doen.”

“Momentopname van waar we nu als land staan”

Hoewel ze vrij sarcastisch reageert op de meeste vragen, legt ze uit dat het niet gaat om het belachelijk maken ervan:

“Ik wilde praten over de rare vragen die ik bij Mount Vernon kreeg, niet alleen om de draak te steken met mijn periode daar, maar ook om een soort momentopname te laten zien van waar we nu als land staan. De geschiedenis is ons verhaal, het vormt wat we van onszelf en onze maatschappij denken.”

Aflevering 2:

Volg het kanaal van de serie op YouTube. Voorlopig staan er nog vier nieuwe afleveringen gepland.

    • Frank Huiskamp