De Gouden Eeuw zien, horen, maar ook voelen

In het Rijksmuseum kunnen kinderen aan den lijve ervaren hoe Willem Barentsz en zijn bemanning een winter doorbrachten op Nova Zembla.

None
Foto Eric Smits

‘Ik wil naar huis!”, horen we een mannenstem in de verte klagen. „Mijn voeten zijn bevroren. Ik krijg mijn schoenen niet meer aan.” We bevinden ons in een hut met zelfs aan de binnenmuren ijspegels. Door de vrieskou staan de wijzers van de klok voor ons stil. Buiten gromt een ijsbeer. Het enige licht komt van een houtvuur op de grond. Pas als het ijs na een tijdje begint te dooien, schijnen er zonnestralen tussen de houten planken en vallen er smeltdruppels op onze schouders.

In het Rijksmuseum in Amsterdam kunnen kinderen vanaf deze week levensecht ervaren hoe Willem Barentsz en zijn bemanning een winter doorbrachten op Nova Zembla. Het museum heeft daarvoor de houten hut nagebouwd die de scheepslieden er timmerden om te overleven en het Behouden Huys noemden. Met licht en waterdruppels voel je de seizoenen veranderen

De hut staat in het nieuwe Gouden Eeuw Atelier van de oude ‘Teekenschool’, een bijgebouw dat het Rijksmuseum opnieuw inrichtte als educatiecentrum. In het atelier kunnen kinderen met hun klas of in een twee uur durend middagprogramma een ontdekkingsreis maken door de grootste bloeiperiode van de Nederlandse geschiedenis. Hoofd publiek en educatie Annemies Broekgaarden wilde die zo overtuigend mogelijk tot leven wekken. „We willen dat je de Gouden Eeuw hier zowel kunt zien, horen als voelen.”

Wie geen last heeft van claustrofobie kan ook in een levensgrote boekenkist kruipen en zo de ontsnapping van Hugo de Groot uit Slot Loevestein meemaken. Een hoorspel en bewegende vloerdelen bootsen na hoe bewakers de rechtsgeleerde het slot uitdroegen en hoe hij daarna over het water voer. Een driedimensionale filmanimatie kruipt ten slotte in het hoofd van Rembrandt terwijl hij De Nachtwacht schildert. De camera is met een groot wiel zelf te besturen.

Per bezoek mogen kinderen maar een van deze avonturen ‘echt’ ervaren, maar acteurs geven als conservatoren en restoratoren van het ‘Genootschap voor Rijksgeheimen’ in een nagebouwd zeventiende-eeuws theatertje wel een gezamenlijke inleiding. Daarna nodigen ze de kinderen uit om in groepjes de beroemde ‘mysteries’ te onderzoeken.

Na een bezoek aan het belevenisatelier volgt ook altijd een rondleiding door de hoofdvleugel van het Rijksmuseum. Daar stelt het museum immers echte schilderijen van Rembrandt, de brief die Barentz in een kruithoorn achterliet op Nova Zembla en een mogelijke boekenkist van Hugo de Groot tentoon.

Jij & De Gouden Eeuw, 6 tot 12 jaar, zaterdag en zondag om 14.00 uur, in de vakanties dagelijks.

    • Joke Beeckmans