‘Coalitie bekeek of D66 en CDA tot kabinet konden toetreden’

De coalitie heeft deze zomer bekeken of D66 en CDA tot het kabinet kunnen toetreden. Een “desastreus verlopen strandwandeling” van D66-leider Alexander Pechtold en PvdA-leider Diederik Samsom maakte een eind aan de geheime onderhandelingen, schrijft De Telegraaf vandaag op basis van ingewijden binnen de coalitie en de oppositie.

D66-voorman Alexander Pechtold (links) en CDA-leider Sybrand van Haersma Buma tijdens het plenaire debat over het sociaal akkoord afgelopen april.
D66-voorman Alexander Pechtold (links) en CDA-leider Sybrand van Haersma Buma tijdens het plenaire debat over het sociaal akkoord afgelopen april. Foto ANP/ Martijn Beekman

De coalitie heeft deze zomer bekeken of D66 en CDA tot het kabinet kunnen toetreden. Een “desastreus verlopen strandwandeling” van D66-leider Alexander Pechtold en PvdA-leider Diederik Samsom maakte een eind aan de geheime onderhandelingen, schrijft De Telegraaf vandaag op basis van ingewijden binnen de coalitie en de oppositie.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zou het initiatief voor de gesprekken vlak voor het zomerreces hebben genomen. Na stroeve onderhandelingen tussen de coalitie en D66 en GroenLinks zou Zijlstra namens de coalitie bij Pechtold op bezoek zijn gegaan om te praten over een ‘structurele oplossing’.

Samsom vreesde voor verdwijnen PvdA-plannen

Het kwam tot een tweede gesprek, al zou Samsom weinig hebben gevoeld voor een verbreding van de coalitie. Hij zou hebben gevreesd dat PvdA-plannen in het regeerakkoord worden geschrapt als andere partijen tot de coalitie toetreden. Ook vond hij het te vroeg om er meer partijen bij te halen, omdat nog geen cruciale plannen van de coalitie in de Eerste Kamer, waar VVD en PvdA geen meerderheid hebben, zijn weggestemd.

Aan het begin van het zomerreces in juli kwam het tot een langdurig gesprek tussen Samsom en Pechtold in Scheveningen, waar Pechtold een tweede huis heeft. Volgens sommigen zou Samsom duidelijk hebben gemaakt dat D66 veel kan bijsturen aan het kabinetsbeleid, maar er geen deel van kan uitmaken. Volgens anderen zou Pechtold zijn hand hebben overspeeld door te eisen dat het sociaal akkoord op de schop ging. Dat zou de PvdA grote problemen kunnen bezorgen.

Het CDA is hierna niet meer benaderd. Er zou vooral ‘zonder de partij, over de partij’ zijn gesproken.

Wilders: snel debat

PVV-leider Geert Wilders heeft op Twitter laten weten snel een debat te willen over de vermeende gesprekken:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Geheim overleg om coalitie zonder verkiezingen uit te breiden met D66/CDA? Ondemocratisch en paniekerig. Snel debat met en uitleg van MP!

(Novum)