Meteorologen willen het naar believen laten regenen of droog houden

In de provincie Hunan heerst grote droogte. Foto Reuters

Chinese communisten geloven niet alleen in de maakbaarheid van de samenleving, maar ook van het weer. Het Chinese KNMI gaat vanaf dit najaar gedurende vijf jaar 150 miljoen euro per jaar investeren in zes zogeheten ‘regionale weerinterventiecentra’. Doel is met behulp van vliegtuigen en speciale kanonnen, die zilverjodide verspreiden of afschieten, het weer te manipuleren om in lange periodes van droogte in het noorden de regenval te bevorderen en in het zuiden de neerslag te verminderen.

Het vijfjarenplan van het Weermodificatiecentrum van het Chinese Meteorologische Bureau werd gisteren gepresenteerd door weerkundige Yao Zhanyu, die volgens Chinese media ook voor mooi weer zorgde tijdens de Olympische Spelen in 2008. In de droge, provincies Liaoning, Jilin en Heilongjiang wordt nog dit jaar begonnen met de bouw van de interventiecentra die worden uitgerust met vliegtuigen die worden in gezet om regenval te bevorderen en zware hagelbuien te bestrijden.

Het is de bedoeling dat de jaarlijkse regenval in deze droge provincies wordt verhoogd zodat de boeren minder gebruik hoeven te maken van grond- en waterleidingwater om hun velden te besproeien. De centra in het zuiden van China krijgen bovendien tot taak wolken tijdig te laten ‘uitregenen’ zodat de kans op overstromingen wordt verminderd.

Yao en andere wetenschappers van het weerbureau zeiden gisteren dat het gebruik van zilverjodide het milieu niet schaadt.

Volgens de Chinese weerkundigen bestaat er geen twijfel over dat het uitstrooien van grote hoeveelheden van het kristal zilverjodide over wolken of het afschieten van met zilverjodide gevulde granaten in wolken de regenval bevordert. De waterdruppels in een wolk hechten zich aan de kristallen die in de vorm van neerslag naar beneden vallen.

In 2008 werd de techniek toegepast tijdens de Olympische Spelen in Beijing om het droog te houden. De bestrooide en beschoten wolken waren als het ware ‘uitgeregend’ voordat ze de hoofdstad bereikten. De goede ervaringen in Beijing en de verdroging en verwoestijning van noordoostelijk China en de lange periodes van droogte in de zuidwestelijke landbouwprovincies hebben tot het plan geleid het weer op nationaal niveau te beïnvloeden.

Dat is na een zomer met langdurige hittegolven in metropolen als Shanghai, Hangzhou, Hefei en Wuhan goed nieuws. Daar zijn eindelijk de temperaturen gedaald tot onder de 30 graden Celsius en regende het vandaag weer voor het eerst in maanden, zonder hulp van de staatsweermannen.

    • Oscar Garschagen