Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Cameron: nieuw bewijs voor gebruik gifgas, maar zegt niet door wie

Britse wetenschappers hebben nieuw bewijs dat er gifgas is gebruikt nabij de Syrische hoofdstad Damascus. Dat zei de Britse premier David Cameron vandaag in een interview met de BBC, zonder duidelijk te maken of het bewijs ook iets zegt over wie er achter de chemische aanval zit.

De Russische president Vladimir Poetin verwelkomt de Britse premier David Cameron op de G20.
De Russische president Vladimir Poetin verwelkomt de Britse premier David Cameron op de G20. Foto Reuters / Grigory Dukor

Britse wetenschappers hebben nieuw bewijs dat er gifgas is gebruikt nabij de Syrische hoofdstad Damascus. Dat zei de Britse premier David Cameron vandaag tegen de BBC, zonder duidelijk te maken of het bewijs ook iets zegt over wie er achter de chemische aanval zit.

De wetenschappers hebben sarin aangetroffen op monsters afkomstig uit de regio, zei Cameron volgens persbureau Reuters. Uit veiligheidsoverwegingen ging hij niet in op de vraag hoe het bewijsmateriaal vanuit Syrië naar Groot-Brittannië is vervoerd.

Schuldvraag is breekpunt

De Britse premier is momenteel op de G20-top in Sint Petersburg, waar het onderwerp Syrië besproken wordt. Deelnemende landen zijn het niet eens over de vraag wie er achter de gifgasaanval zit, waarbij volgens de VS meer dan 1400 mensen omkwamen. Volgens de VS is er geen twijfel over mogelijk en zijn de troepen van Assad verantwoordelijk, maar Rusland wijst juist naar de rebellen.

Toch is het bewijs dat de VS hebben niet sluitend, zeggen autoriteiten op basis van anonimiteit. Ook andere leiders, inclusief Cameron, hebben twijfels geuit over het bewijs wie er achter de gifgasaanval zit. Ook Nederland is niet zeker over de schuldvraag.

Cameron ontkent langs de zijlijn te staan op G20-top

Het Britse Lagerhuis liet Cameron vorige week in de kou staan bij een stemming over eventueel militair ingrijpen in Syrië. Daardoor moest hij zich terugtrekken uit zijn bondgenootschap met Obama, in een eventuele militaire aanval. Maar Cameron ontkent dat hij daardoor slechts van de zijlijn meedoet aan de G20-top. “Groot-Brittannië zal het gesprek leiden als het gaat om humanitaire hulp.”

Lees ons achtergrondartikel ‘G20 over militair ingrijpen in Syrië. Slaat Obama een publicitaire slag?’