Burgemeester Vlissingen stapt op vanwege onderzoek naar declaraties

De Vlissingse burgemeester René Roep betaalt circa 4500 euro terug aan de gemeente. Hij heeft te veel gedeclareerd voor dubbele woonlasten.
De Vlissingse burgemeester René Roep betaalt circa 4500 euro terug aan de gemeente. Hij heeft te veel gedeclareerd voor dubbele woonlasten. Foto ANP / Ruben Oreel

Burgemeester van Vlissingen René Roep (CDA) stapt op. Dat zei hij vanmiddag in een verklaring op het gemeentehuis. Volgens Roep heeft onderzoek door de gemeenteraad niet uitgewezen dat hij onrechtmatig heeft gehandeld, wel dat hij „niet altijd even handig” heeft gehandeld.

Toch dreigt door alle commotie over zijn persoon de stad „onbestuurbaar” te worden, aldus Roep. De 60-jarige Roep vertrekt nadat maandag uit onderzoek was gebleken dat hij en voormalig wethouder Jacques Damen declaraties van de afgelopen jaren niet konden verantwoorden. Het onderzoek werd gedaan door de gemeenteraad, na aanhoudende berichten over te hoge declaraties.

Motie van wantrouwen dreigde

Vanochtend bleek dat de gemeenteraad vindt dat Roep moet vertrekken. Als hij dat niet zou doen, zou er tijdens de raadsvergadering vanavond een motie van wantrouwen tegen hem worden ingediend. Roep heeft dat niet afgewacht.

Roep heeft volgens het onderzoek “in strijd met de regels” gedurende enige tijd een vergoeding gekregen voor dubbele woonlasten en pensionkosten. Dat was gedurende de maanden dat zijn huis in zijn vorige woonplaats, het Brabantse Rijen, al was verkocht. Ook heeft Roep te veel kosten gedeclareerd bij het inrichten van zijn nieuwe woning in Vlissingen. Het gaat om kosten als het leggen van een nieuwe vloer, de aanschaf van barkrukken, een keukentrolley en badkameraccessoires. Verder was volgens de commissie lang niet altijd duidelijk waarop de declaraties betrekking hebben.

‘Roep valt niet veel te verwijten’

Uit het rapport rijst een beeld op van bestuurders die “graag declaraties indienen, en deze liefst achterwege laten door al etend buitenshuis gebruik te maken van een gemeentelijke creditcard, of in cafés en restaurants eenvoudigweg een visitekaartje achter te laten”, schrijft onze redacteur Arjen Schreuder vandaag in NRC Handelsblad.

Maar Coen van Dalen van de ChristenUnie en voorzitter van de onderzoekscommissie, vindt dat Roep niet zo veel te verwijten valt, zegt hij vandaag in de krant:

“Zijn ambtenaren zeiden dat hij er recht op had. Bovendien heeft hij in de maanden na zijn aanstelling geen duur appartement gehuurd aan de boulevard, omdat hij liever onder de mensen woonde. Dat valt te prijzen.”